Bedömning av metallers toxicitet inom livscykelanalys

MINTox


Från programkonferensen Metalliska material 7-8 mars 2017.

Syfte och mål

Projektet syftar till att öka kunskapen om metallers växelverkan med miljön avseende kemisk form och biotillgänglighet för att kunna metodutveckla nuvarande beräkningar om metallers faktiska toxiska påverkan på olika recipienter inom ramen för livscykelanalys. Under projektet kommer relevanta karaktäriseringsfaktorer att tas fram för användning i livscykelanalys för bedömning av toxiska effekter hos vissa metallföreningar.

Förväntade effekter och resultat

Efter projektet förväntas en ökad kunskap om hur metaller, vilka kan frisättas till miljön från olika stålytor, deponier eller vid tillverkningsprocesser, växelverkar med olika miljörecipienter och därmed ändrar kemisk form (vilket är avgörande för metallens biotillgänglighet). Detta är nödvändigt att ta hänsyn till för en korrekt bedömning av toxiska effekter. Denna kunskap har implementerats i de utvecklade karaktäriseringsfaktorer som används för att bedöma metallers toxicitet inom ramen för de miljöbedömningsverktyg som bland annat använts inom livscykelanalys.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet avser att genom detaljerade forskningsstudier, vilka fokuseras på förändringar av metallers kemiska form och biotillgänglighet, ta fram olika exponeringsscenarios av relevans för Sandvik och Outokumpu. Vidare kommer metodutveckling inom miljöbedömningsanalyser (till exempel LCA) ske för att generera nödvändig kunskap för att på ett realistiskt och rättvisande sätt belysa metallers miljöpåverkan som ett resultat av metallspridning. Exponeringsscenarierna fokuserar på stålframställningen och råvaruförsörjningen av relevanta metaller ur toxicitetsperspektiv.

Koordinator Swerea IVF AB
Projektledare Christina Jönsson
Bidrag från Vinnova 2 290 000 kr
Projektets löptid 2016 - 2019
Utlysning SIP Metalliska material och STRIM-våren 2016