Hållbar gjutning genom Alternativt Nyttiggörande av Spånor och restprodukter (HANS)

Projektet HANS ska undersöka, utvärdera och testa metoder för att utöka det interna användandet av spånor och restprodukter i producerande gjuterimiljöer, där hela värdekedjan beaktas och bidrar därmed till att sluta produktcirkeln.

Vidare ska affärsmodellen utvärderas liksom förutsättningarna för materialförsörjningen av internt och externt producerat restmaterial.

Förväntade effekter och resultat

För att konceptet ska kunna implementeras industriellt krävs en genomarbetad riskanalys där repeterbarheten verifieras och hållbarhetsaspekterna identifieras. Kravet är att konceptet ska uppnå likvärdiga egenskaper för den gjutna komponenten men med en signifikant lägre miljöpåverkan genom ett effektivare resursutnyttjande. Genom att företagen internt tar hand om och förädlar de restprodukter som innehåller metall och sedan återför dem till gjutprocessen ökar materialanvändningen samtidigt som långa transporter med restprodukter elimineras.

HANS kommer att generera resultat som möjliggör att gjuteribranschen kan ta ytterligare steg mot en mer hållbar tillverkning. Men projektet bidrar inte enbart till stora miljövinster utan genererar också stora kostnadsbesparingar genom att omvandla metallinnehållande restprodukter som idag går på deponi från en kostnad till en intäkt. Miljövinsterna tillsammans med kostnadsbesparingarna gör att konkurrenskraften ökar signifikant.

Planerat upplägg och utförande

Projektet är uppdelat i fem arbetspaket.

AP1: Kartläggning av rest-och biprodukter

AP2: Återvinning av stålspånor

AP3: Återvinning av aluminiumspånor

AP4: Återvinning av svårhanterade produkter

AP5: Miljö, affärsmodeller och implementering

 

Koordinator: RISE

Projektets löptid: 2022–2025