Energieffektivisering av masugnsprocessen - JoSEn 2014

(Bioagglomerat) Energimyndigheten har beviljat 5,1 miljoner kronor till ett projekt för energieffektivisering av masugnsprocessen. Syftet är att minska koksanvändningen vid svenska masugnar genom att möjliggöra användning av reaktiva agglomerat som innehåller biokol och järnoxid.

Från konferensen Framtidens Metalliska material 16-17 mars 2016.



Från konferensen "Fler idéer om metaller" 4-5 mars 2015.

Forskning visar att tillsats av reaktiv koks tillsammans med pellets minskar förbrukningen av elementärt kol i masugnen med 6-8 kg/ton råjärn. Genom att använda bioagglomerat istället, förväntas liknande förändring av processen uppnås, och en möjlig minskning av energianvändning med ca 155-200 GWh/ år. Samtidigt skulle koldioxidutsläppen kunna sänkas med 40-55 kton/år.

För att nå målet krävs ny kunskap avseende biokol och dess funktion i agglomerat som innehåller järnoxid. I projektet ska därför grundläggande laboratorieförsök samt masugnsliknande metallurgiska test genomföras. Resultaten kommer att visa agglomeratens egenskaper relativt varandra, men för att påvisa verklig inverkan på masugnsprocessen m.a.p. energianvändning, gasutnyttjande och koldioxidutsläpp krävs också data från driftförsök. Det kommer att ske i full skala vid en av SSAB:s masugnar.

Forskningsutförarna och industriella partners i projektet har kompletterande kunskap, utrustning och material. BioEndev och Sveaskog har kunskap om biomaterial, LKAB har erfarenhet av metallurgisk testning och utvärdering av järnmalmsprodukter, Luleå tekniska universitet har utrustning för laboratoriestudier av agglomerat medan SSAB Merox kan tillverka briketter i teknisk och industriell skala. SSAB har erfarenhet av masugnsdrift och Swerea MEFOS har ingående kunskap avseende utvärderingsmetoder för process- och systemanalys. Projektet startar i januari 2015.

KONTAKT

Lena Sundqvist Ökvist, Forskningsutförare

Swerea MEFOS

Startdatum:

2015-01-01