Integrerad bearbetnings-modellering i fullskala (FINBEAM2)

Inom projektet FINBEAM, som avslutats 2022, togs ett första steg genom att etablera ett brett samarbete mellan högskolor, institut, metallföretag och mjukvaruföretag. Detta ledde till modeller som togs fram, tillämpades i ett antal specifika fall och gav god predikterbarhet för parametrar som flytspänning och utskiljning kopplad till valskrafter i processimuleringar. FINBEAM2 ska nu ta nästa steg i den framtagna färdplanen för bearbetningsmodellering.

Visionen är att svenska tillverkare av metalliska material skall kunna få tillgång till virtuella processlinjer /designverktyg för bearbetnings- och värmningsprocesser, så nya material- och processer kan utvecklas snabbare, effektivare och säkrare. Detta är en enorm utmaning som måste antas för att säkra materialföretagens framtida konkurrenskraft.

Förväntade effekter och resultat

FINBEAM2 ska ta nästa steg i den tidigare framtagna färdplanen för bearbetningsmodellering. Detta ska ske genom att få till en robust koppling mellan grundläggande dislokationsbaserad modellering och empirisk modellering av termomekanisk provningsdata. Sedan ska man implementera detta i olika finitaelementmodeller med bred relevans för produktportföljen och processlinjer hos de sex deltagande metallföretagen och hantera svårare fall som kanteffekter, texturutveckling och gradienter i tjockleksriktning. Det viktigaste resultatmålet är att modellerna kommer till full användning inom företagen under projektets löptid.

Planerat upplägg och utförande

Projektet är uppdelat i tre arbetspaket.

AP1: Grundläggande modellering

AP2: Informationsspridning

AP3: Fallstudier

 

Koordinator: Jernkontoret

Projektets löptid: 2022–2025