Ändra spårämnesgränser med bibehållna egenskaper (SPÅRA)

Projektet SPÅRA ska stärka företagens konkurrenskraft genom att tydliggöra vilka halter av spårelement och främst koppar som kan accepteras i produktion för att nå sökta egenskaper för nuvarande och framtida stålsorter. Arbetet förväntas ge underlag för att justera krav på kopparhalter, vilket inkluderar både interna krav hos företag och externa krav likt standarder.

Stålsorter innehåller ett tiotal tillsatta legeringselement för att med rätt tillverkningsprocess nå sökta egenskapskrav. Materialen innehåller dessutom spårelement i olika koncentrationer, i arv från startmaterial och vald metallurgi. Flesta spårelement kan hanteras i processer men framför allt kopparhalten är besvärlig att reducera. Mängden recirkulerat skrot för stålproduktion ökar kontinuerligt i världen, och med det kopparhalten i smältor.

Förväntade effekter och resultat

SPÅRA ska öka kunskapen om inverkan av koppar genom att studera samband mellan process, struktur, och produktegenskaper. Det möjliggörs genom att systematiskt utvärdera med prototyptillverkning i labb/pilotskala hur tillsatta kopparhalter påverkar egenskapsbilden för ett antal industriella stålsorter, inkluderat låglegerade konstruktionsstål, sätthärdningsstål och bergborrsstål. Samarbetet i konsortiet säkerställer att inverkan av koppar kan utvärderas enligt olika typer av egenskaper inkluderat utmattning, seghet, svetsbarhet, formbarhet, samt även andra mått.

Planerat upplägg och utförande

Projektet är uppdelat i sex arbetspaket.

AP1: Standarder och riktlinjer spårelement

AP2: Småskalig beredning av materialkoncept

AP3: Egenskapsutvärdering av småskaliga prover

AP4: Pilotförsök med större smältor samt fullskaleförsök

AP5: Applikationsnära egenskapsprovning på pilot/fullskalematerial

AP6: Administration, rapportering, etcetera

 

Koordinator: Swerim

Projektets löptid: 2022–2025