Minskad CO2-emission genom användning av väterika och förnybara reduktionsmedel – JoSEn 2015
RedCO2MedH2
Från konferensen Framtidens Metalliska material 16-17 mars 2016.
Syfte och förväntade effekter
Projektet syftar till att minska utsläppen av koldioxid från masugnsprocessen genom att en större andel av reduktionen av järnoxid sker med vätgas och förnybara reduktionsmedel exempelvis biogas, torrifierat material och träkol. Att undersöka möjligheter att ersätta fossilt kol i masugnen med reduktionsmedel med förnybart ursprung bedöms som viktigt för omställningen mot ett hållbart energisystem då det leder till minskade koldioxidutsläpp och ökad användning av förnybara reduktionsmedel.
Om all injektion av kolpulver i svenska masugnar ersätts med förnybara eller vätebaserade material skulle CO2-utsläppen kunna minska med 1 140 000 ton per år. 20 % av injektionskolet bedöms vara tekniskt realiserbart inom fem år, vilket ger en minskning på 228 000 ton koldioxid per år för masugn tre i Luleå. Att genomföra injektionsförsök i en av masugnens formor bedöms ge unika resultat med högt nyhetsvärde.
Delmål
- Identifiera minst tre väterika material med stor potential för användning vid injektion i masugnen samt fastställa deras inverkan på CO2-utsläppen från järntillverkning i masugn vid implementering.
- Visa att tekniken för injektion av förnybara väterika reduktionsmaterial är genomförbar under driftsförhållanden och identifiera eventuella begränsningar.
- Leverera en rekommendation avseende koncept, inklusive materialhantering och metod, för industriell tillämpning av injektion av väterika material i masugnen.
- Sprida kunskapen genom minst ett tillfälle med informationsöverföring till svenska masugnsverken, minst en populärvetenskaplig och minst tre vetenskapliga publikationer och på så sätt underlätta implementering.
- Fastställa värde på energianvändning och CO2-utsläpp vid 20 %, 50 %, eller 100 % till de utvalda materialen baserat på laboratoriestudier och enformeförsök.
Projektdeltagare
Projektledare
Lars-Erik From
Forskningsutförare
Swerea MEFOS, Avdelningen för processmetallurgi
Luleå tekniska universitet
Startdatum
2015-11-10
Slutdatum
2018-03-10