Kanthal och HYBRIT tar fram elektrisk värmelösning för vätgas

Nu presenteras ett viktigt strategiskt partnerskap mellan Kanthal och HYBRIT. Ambitionen är att utveckla en storskalig värmelösning som kan värma omfattande volymer vätgas upp till 1 000°C för att användas i reduceringen av järnmalm i HYBRIT-processen. Ett viktigt steg för en helt fossilfri värdekedja från gruva till stål.

Nu presenteras presenterades ett viktigt strategiskt partnerskap mellan Kanthal och HYBRIT i syfte att utveckla en elektrisk värmelösning för vätgas som ska användas i reduceringen av järnmalm i HYBRIT-processen.

– Det här är banbrytande för Kanthal, men också för HYBRIT. Många industrier runt om i världen kämpar just nu för att hitta en lösning för att hetta upp stora mängder gas. Med den här gemensamma satsningen kan vi utveckla en fungerande lösning tillsammans, säger Anders Björklund, vd på Kanthal.

HYBRIT-processen behöver kunna förvärma stora mängder vätgas och här utgör Kanthal en viktig pusselbit. Ambitionen är att utveckla en storskalig värmelösning som kan värma omfattande volymer vätgas upp till 1 000°C. Utvecklingsprojektet är delfinansierat av Energimyndigheten.

– Det här är ett stort kliv från kilowatt till megawatt och det är något som aldrig gjorts förut. Det är en sak att ha en grundläggande teknisk lösning, men det är något helt annat att ha en lösning som är robust och pålitlig nog att användas inom stålindustrin, säger Anders Björklund.

Läs hela artikeln hos Jernkontoret