Kokillmetallurgi - MOLDMET

MOLDMET

Syfte och mål

Ett mål var att utveckla en utrustning som kan möjliggöra trådmatning i en kokill under produktionsförhållanden. Ett annat mål var att utveckla en tråd innehållande ett lämpligt reagens, som kan lösa upp sig snabbt nog så att det är möjligt att tillsätta i en kokill. Dock var huvudmålet att testa om konceptet med trådmatning in i en kokill fungerar under produktionsförhållanden. Två lyckade driftsförsök har genomförts, vilket ger en indikation på att konceptet kokillmetallurgi har potentialen att bli ett värdefullt metallurgiskt verktyg i framtiden.

Resultat och förväntade effekter

En trådmatare inklusive nödvändig kringutrustning har utvecklats samt anpassats för använding under produktionsförhållanden. En lämplig tråd innehållande ett önskat reagens har tagits fram, vilken kan användas för legeringstillsats i en kokill. Konceptet med trådmatning i kokill har testats under produktionsförhållande och resultaten visar att det är praktiskt möjligt. Utvärderingen av det gjutna materialet genom metallografiska och teoretiska undersökningar visar att inneslutningar bildas som påverkar gjutstrukturen positivt.

Upplägg och genomförande

WP1: En enkel utrustning har tillverkats för att möjliggöra försök.

WP 2: Tre olika typer av trådar med olika skal (Al, Cu och stål) och fyllda med FeSiRE tillverkades samt doppades i stål för att bestämma upplösningen och typ av inneslutning.

WP3: Termodynamiska studier har utförts för att bestämma mängd legering som ska tillsättas. Två driftförsök gjordes för att studera utbytet av legeringen.

WP4: Fördelningen av element I kokillen bestämdes genom experiment och flödesmönstret I kokillen och dess påverkan på elementen beräknades.

Projektdeltagare

Projektledare

Pär Jönsson, Kungliga Tekniska högskolan (KTH)

Forskningsutförare

Kungliga Tekniska högskolan (KTH)

Styrgrupp

Jernkontorets teknikområde 24, Gjutning och stelning (TO 24)

Tid

Startdatum:

2014-08-01

Slutdatum:

2015-07-31