Nästa generations tråddragning - NGWire

Next generation cold working of wire (NGWire).

Syfte och mål

Projektet syftade till att göra en översyn av möjligheter att optimera processparametrar, inklusive omställningstider för tråddragningsindustrin, att utvärdera potentialen för ”Roller Dies”, inventera nya formnings- och processövervakningstekniker samt att utveckla en fungerande och verifierad FEM-modell.

Resultat och förväntade effekter

Måluppfyllandet av projektet betraktas som hög. Projektet har levererat en ny effektiv omställningsprocess, ny kunskap om förslitning i tråddragningsprocessen, en ny övervakningsteknik baserad på vibrationsmätningar, en parameteriserad FEM-modell för användning i utveckling av optimerade verktygsgeometrier samt kunskap om för- respektive nackdelar med Roller Dies samt ny smörjmedelspåläggningsmetodik (ELC).

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes i fyra arbetspaket i två faser. Indelningen i två faser satte vissa restriktioner under projektets inledande fas. Projektet har drivits i ett nära samarbete mellan två universitet/högskolor och fyra industrier. Arbetet har genomförts både i laboratoriemiljö och i fabriksmiljö. Detta har möjliggjort såväl utveckling av grundläggande förståelse av fenomen och processer som industrianpassade lösningar och industriellt validerade svar på de frågor som varit föremål för projektet.

Projektdeltagare

Projektledare

Lars Pejryd, Örebro Universitet

Forskningsutförare

Örebro Universitet
Högskolan i Dalarna

Styrgrupp

Jernkontorets teknikområde 33, Tråd (TO 33)

Tid

Startdatum

2013-10-14

Slutdatum

2016-12-31

 


Från Idékonferensen Idéer om metaller, 3-4 mars 2014