Från spill till guld - VINNOVA satsar på att hitta lösningar för att minska mängden produktionsspill.

7,2 Mkr har tilldelats projektet ”Från spill till guld” som leds av Swerea IVF.
Vinnova har godkänt finansiering av projektet ”Från spill till guld”. Projektet syftar till att ta fram lösningar för att använda produktionsspill och återvunnet material till produktionsmaterial istället för att det ska gå till kostsam återvinning eller deponi. 24 aktörer ska samarbeta i detta projekt inom Utmaningsdriven Innovation.
Projektledare Boel Wadman från Swerea IVF är glad över beskedet:
– Vi har haft en fantastisk aktörsgrupp redan under riggningen av projektet, och jag ser fram emot att få samarbeta med personer med så hög kompetens inom områden som miljöarbete, pulverlackering, återvinning, metall och textil.
Målet med projektet är att minska mängden produktionsspill som går till deponi och återvinning inom tre tillverkningsområden: pulverlackering, metallbearbetning och textilproduktion. Detta ska ske genom utveckling av både teknik och affärer, där bland annat en mäklartjänst för produktionsspill ska utredas.
Projektet som startar i maj 2014 pågår i två år med en budget på totalt 14,7 miljoner kr, varav 7,2 miljoner kr i stöd från Vinnova.
Projektdeltagare och referensgrupp till ”Från spill till guld”.
Faktaruta: Förväntade resultat, effekter och potential
Planerat projektresultat 1: Underlag och roadmap för mäklartjänst för produktionsspill
Effekt: En europeisk lönsam mäklartjänst för restprodukter, textilavfall och tjänster.
Potential för mäklartjänst: Om internethandeln inom återvinning når 5 % utav internethandeln som görs inom detaljhandel idag, så motsvarar detta ett årligt värde på 1,6 miljarder kr. Lägg därtill att internethandeln ökar med 24 % per år (Snitt 2003-2011).
Tillkommer: Resulterande miljöpotential och ekonomipotential hos användare.
Planerat projektresultat 2: Utförda Pilotstudier inom tre materialslag
• Pulver återanvänds av SPF-företag (Svensk Pulverlackteknisk förening) i byggmaterial och formtextil
• Textilåtervinning: Re:newcells teknik testas med Swerea IVFs fiberspinning
Minskning av produktionsspill, återanvändning av textilspill, sortering av återlämnad textil
• Plåtsortering och briketteringsstudier
Potential för långsiktig effekt av mäklartjänst och metoder:
Potential pulver: 100 % utnyttjande av världens pulverlackspill. Motsvarande minskning av farligt avfall.
Ekonomiskt värde i Sverige, räknat på 1 500 ton spillpulver: Besparingar mellan 15 miljoner kr (0 % recirkulering) och 45 miljoner kr (100 % recirkulering). Vid 0 % recirkulering står ersättning av bindemedel för 10,5 miljoner kr och minskad hantering av farligt avfall för 4,5 miljoner kr.
Potential textil: 100 % utnyttjande av Sveriges textilspill, och 25 % ökad användning av återvunna textilier.
Ekonomiskt värde i 25 % av 132 000 ton (enligt IVL) återvunna textilier = 33 000 ton. Marknadspriset på osorterat material är ca 2,5 kr/kg vilket ger 82,5 miljoner kr per år.
Potential metall: Eliminering av icke återvunnet metallspill.
Ekonomiskt värde i gjuterispill och småklipp i Sverige: En kvarts miljard kr per år minus kostnader för sortering.
Ekonomiskt värde i plåt i Sverige: Direkt återanvändning av 8 % av större plåtämnen motsvarar ca 1 miljard kr per år.
Långsiktig effekt: Det icke återvunna spillet har fem år efter Mäklartjänstens lansering minskat helt i minst 50 företag i Sverige och internationellt.
Ökad konkurrenskraft för de företag som genomfört pilotstudier, samt leverantörerna av de utvecklade metoderna för återvinning.
Ekonomiskt värde: 5 % av dagens omsättning för företagen som minskar spillet eller ökar återvinningen, 10 % eller mer för företagen som utvecklar tjänster och metoder.
Faktaruta: Programmet Utmaningsdriven Innovation
De globala utmaningarna inom miljö, demografi, hälsa och utbildning kan användas som drivkraft för innovationer och tillväxt. Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation tar avstamp i komplexa problem och satsar på forskning om hållbara lösningar på de stora framtidsfrågorna.
Vinnova har identifierat fyra områden som är särskilt strategiska för att främja en hållbar tillväxt i Sverige och där det finns goda förutsättningar för innovativa lösningar, affärsmöjligheter och nya arbetstillfällen: Hållbara attraktiva städer, Framtidens hälsa och sjukvård, Konkurrenskraftig produktion samt Informationssamhället 3.0. Finansiering ges till projekt som finns i två olika steg, där det första steget handlar om initiering av projekt och det andra steget om samverkansprojekt där lösningarna utvecklas och testas. Den 15 maj fick 35 projekt finansiering i steg 1 med sammanlagt 17 miljoner kronor och i steg 2 fick 21 projekt stöd med 164 miljoner.