Framtidens stålpulver är fossilfritt

Om additiv tillverkning med metall ska bli en hållbar produktionsteknik på allvar krävs pulver med ett betydligt lägre koldioxidavtryck. Därför gör den svenska industrikoncernen SSAB en satsning på fossilfritt stål för användning inom bland annat AM, skriver 3dp.

Stålindustrin är en av de sektorerna som släpper ut mest koldioxid i dag och står för 7 procent av alla utsläpp globalt. SSAB är känt för sina höghållfasta stål och företaget siktar på att bli först i världen med att erbjuda fossilfritt stål på marknaden 2026 och att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen från den egna verksamheten kring 2030.

År 2020 inleddes en satsning på produktion av stålpulver för additiv tillverkning. I Oxelösund anlades en pilotanläggning med gasatomiseringsenhet som smälter stålet, som sedan finfördelas till pulver med hjälp av en inert högtrycksgas. Året efter hade SSAB lyckats ta fram det första egenproducerade höghållfasta stålpulvret med väldigt goda resultat, bland annat när det gällde rundhet och storleksfördelning på kornen men också de unika egenskaperna i det printade materialet. Utvecklingen av produktionsanläggningen fortsatte med 3D-skrivare för stålpulver samt sikt- och paketeringsutrustning.

Läs hela artikeln hos 3dp