Grön masugn - Fokus biomassa (GrönMasBio)

Syfte och mål

Projektet mål har varit att i detalj kartlägga möjligheter och utmaningar vid användning av biokol i masugnen i syfte att minska emissionen av koldioxid från fossila källor. Injektion eller toppchargering av biokol är möjliga tillsatsmetoder. Biokol för injektion kan med fördel vara medelhögt torrefierat och bestå av sågspån och långa toppar, för toppchargering rekommenderas träkol med låg flykthalt. Biokolet bör malas separat i en injektionsanläggning med inert atmosfär. Materialfickor med för biokol bör kunna tömmas snabbt i händelse av brand.

Resultat och förväntade effekter

Resultatet från projektet är grund för framtida utveckling mot lägre CO2-emission vid svenska integrerade stålverk. Kommande industriförsök inom projektet Bio4BF ska experimentellt validera de teoretiska bedömningarna samt besvara kvarstående frågor och ta fram mer kunskap som underlag för eventuell framtida implementering i drift och utbyggd biokolproduktion. Delar av resultaten har presenterats och diskuterats vid en workshop inom projektet samtvid två internationella konferenser.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i nära samarbete med SSAB i Luleå och Oxelösund där data från respektive verk avseende process och utrustning har utgjort bas i studien. En analys av tillgången på biomassa för tillverkning av biokol och behovet vid masugnarna har gjorts. Detaljerad analys/modellering har utförts avseende sådana produktformer av biokol som är intressanta för framtida användning. Effekten av materialegenskaper hos biokol på procees och CO2-emission har utvärderats. Inspel till resultatet erhölls vid en workshop med industrirepresentanter från stålverk, skogsnäringen och biokolproducenter samt forskare.

Koordinator SWEREA MEFOS AB
Projektledare Lena Sundqvist Ökvist
Bidrag från Vinnova 960 000 kronor
Projektets löptid 2016 - 2017