Trump kan dra tillbaka hot om tullar

De importtullar som Vita huset och president Donald Trump aviserat kan komma att delvis dras tillbaka. Trump meddelade att så kan bli fallet om omförhandlingarna av frihandelsavtalet Nafta blir ”rättvist mot USA”, skriver Svenska Dagbladet.

"Vi har stora handelsunderskott med Mexiko och Kanada. Nafta, som omförhandlas just nu, har varit ett dåligt avtal för USA. Stora förflyttningar av bolag och jobb. Tullarna på stål och aluminium kommer bara att dras tillbaka om ett nytt och rättvist Nafta-avtal undertecknas", skrev Trump på Twitter, enligt SvD.

De tullar som Trump aviserat riktar sig dock mot hela världen. Men om tullarna kommer att dras tillbaka för alla länder eller enbart för de länder som ingår i Nafta-avtalet framgår inte av Trumps tweets.

Vita husets handelsrådgivare, Peter Navarro, sade dock till CNN någon timme efter Trumps utsåpel att förslaget om importtullar ligger kvar.

– Just nu gäller 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, inga undantag, en rak linje i sanden, sade Navarro.

Nu menar analytiker att Trump använder importtullarna i utpressningssyfte för att få till bättre villkor när det nya Nafta-avtalet förhandlas fram.