Svenska stålbolag reagerar på de amerikanska tullarna

De svenska stålbolagen påverkas med största sannolikhet av de tullar på stål och aluminium som USA:s president Donald Trump presenterade under torsdagen.

De amerikanska tullarna på stål och aluminium påverkar SSAB på två olika sätt.

– Vår amerikanska division har en kapacitet på 2,4 miljoner ton stål i våra verk i Iowa och Alabama. Dessa volymer omfattas inte av den nu beslutade tullsatsen, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

Vid sidan av de lokalt producerade volymerna, så exporterar SSAB vissa höghållfasta specialprodukter från Finland och Sverige till USA. Under 2017 utgjorde denna export totalt cirka 250 000 ton.

SSAB:s nordiska export handlas rättvist och i enlighet med etablerade internationella handelsregler. Bolaget kommer därför att föra en dialog med amerikanska myndigheter och förespråka undantag för Sverige och Finland för att bevara goda handelsförhållandena mellan länderna.

– Om ett undantag inte beviljas, kommer vi att fortsätta utvärdera alla aspekter av vår amerikanska affär - från prissättning och investeringar till logistik och produktion för att säkerställa att SSAB är lönsamt och bäst rustat för framtida tillväxt, säger Martin Lindqvist.

Tullarna väcker ingen större oro hos Uddeholm i Hagfors, trots att USA är bolagets näst största marknad.

 – Vi känner ingen större oro. Idag har vi runt 300 världspatent och där ingår även USA. Det innebär att amerikanerna inte har rätt att producera stålet i USA, säger Robert Gustafsson, kommunikationsdirektör på Uddeholm, till P4 Värmland.

Outokumpu säger att man inväntar utvecklingen och hur det kommer att påverka bolagets affärer i det korta perspektivet och ser på vad som sker mellan EU och USA.

– Importtullarna berör givetvis Outokumpu också, ett globalt stålföretag som vi är, säger Olle Källgren, platschef i Degerfors, till P4 Örebro. 

LKAB:s vd Jan Moström säger att importtullarna kommer att påverka gruvbolaget negativt – frågan är bara hur mycket.