STILRIDE tilldelas internationellt pris

STILRIDE, som startades inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, tilldelas nu pris från ISSF, International Stainless Steel Forum. STILRIDE prisas för LIGHT.FOLD, den nya och innovativa teknik som projektet använder vid tillverkningen. Tekniken kan komma att förändra hur vi tillverkar fordon.

STILRIDE och Outokumpu har tilldelats Silver Award i kategorin Best Technology Award vid ISSF Awards 2021. I denna kategori lyfter juryn originalkoncept som ger betydande bidrag i antingen produktionsmetoderna för rostfritt stål eller för applicering av rostfritt stål i drift.

STILRIDE har tagit fram en ny svensk el-scooter konstruerad i rostfritt stål. Scootern skapas genom robotiserad origami som maximerar den platta plåtens fulla potential. STILRIDE har arbetat med stålplåt som råmaterial. Plåten viks med hjälp av STILRIDE:s egen metod som kallas LIGHT.FOLD. 

– Det är en ära att få ett internationellt erkännande för vår teknik LIGHT.FOLD, som möjliggör radikalt lättare chassin och kommer vända upp och ner på sättet man arbetar med platt plåt, säger Jonas Nyvang, VD på STILRIDE.

ISSF lyfter att STILRIDE framgångsrikt har demonstrerat ett innovativt sätt att bearbeta metalliskt plåtmaterial till komplexa geometrier som skulle vara dyrt att förverkliga med traditionella formningsoperationer. Det har potential att skapa en ny kostnadseffektiv värdekedja baserad på metallplåtmaterial. Detta gör det möjligt för tillverkare och maskinteknikföretag att designa produkter till en väsentligt lägre vikt, med färre komponenter vilket resulterar i kostnadsbesparingar. Potentialen för tekniken är enorm när det kommer till att tillverka på ett mer flexibelt sätt med metalliska material, särskilt för e-mobilitet och lättviktsapplikationer.

Målet med STILRIDE har varit att utmana den traditionella tillverkningssynen genom att använda robotindustriell origami för att skapa utifrån en platt plåt i enlighet med materialets egenskaper och geometriska natur. Samt att på så sätt skapa en säker, attraktiv och hållbar produktions- och transportplattform.

Det var under 2019 som STILRIDE startade, som ett enskilt projekt, inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material. Vid projektets slut 2020 hade projektet skapat en klar prototyp för den elektriska scootern. STILRIDE fick en enorm och välförtjänt uppmärksamhet i motorpressen världen över, vilket bland annat har resulterat i att det har rasat in intresseanmälningar för scootern STILRIDE SUS1.

– Vi beräknar kunna börja ta pre-orders i slutet av det här året och leverera under den senare delen av 2022. Nu ligger vi på 25 000 intresseanmälningar och de ökar stadigt. Teslas cybertruck har en miljon pre-orders, så vi kommer jobba mot det målet, säger Jonas Nyvang med glimten i ögat.