SSAB och Shape samarbetar kring fossilfritt stål för fordonstillämpningar

SSAB har ingått ett avtal med USA-baserade Shape Corp., en global direktleverantör av lätta karosskonstruktioner, om att leverera krockskyddssystem och karossdetaljer i fossilfritt stål till marknaden.

Shape kommer att testa SSAB:s fossilfria stål, den första stålprodukten tillverkad av vätgasreducerad järnsvamp med HYBRIT-teknik, för användning i fordonstillämpningar.

– Vi är glada över att välkomna Shape som vår första partner för fossilfritt stål i USA och ser fram emot att tillsammans utforska olika sätt att mildra klimatförändringarna. Efterfrågan på fossilfritt stål ökar, vilket är ett av skälen till att SSAB tidigarelägger sin gröna omställning med ambitionen att i stort sett eliminera koldioxidutsläppen runt 2030, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

SSAB har som mål att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026.

Shape har åtagit sig att minska sina globala koldioxidutsläpp med 30 procent till 2030 och att vara helt koldioxidfria till 2035. Shape strävar efter att vara koldioxidfria i produktionsfasen och att minska koldioxidutsläppen för slutanvändarna genom att göra produkterna lättare för sina kunder, något som ytterligare kan bidra till att mildra klimatförändringarna.