Hybrit får miljardstöd från Industriklivet

Hybrit har erhållit ekonomiskt stöd på 3,1 miljarder kronor från Industriklivet. Denna finansiering är avsedd för att bygga en demonstrationsanläggning i Gällivare för att framställa fossilfri järnsvamp i stor skala.

Den svenska industrins resa mot en grönare framtid tar ett stort kliv framåt med stödet till Hybrit. 3,1 miljarder kronor har beviljats från Industriklivet för att etablera en demonstrationsanläggning för produktion av fossilfri järnsvamp i Gällivare. Detta projekt är ett kritiskt steg för att realisera Hybrit-teknologin i full skala.

– Vi välkomnar beslutet som är en viktig signal om möjligheterna med den gröna omställningen för svensk konkurrenskraft. Hybrit-teknologin har gjort oss till globala pionjärer inom fossilfri stålproduktion, säger Martin Pei, teknisk direktör på SSAB.

Hybrit Development AB ansökte ursprungligen om 4,9 miljarder kronor för att driva utvecklingen av Hybrit-initiativet vidare. Nu, med minskat stödbelopp på 3,7 miljarder kronor, är målet att påskynda industrialiseringen av den klimatsmarta teknologin.

– Dagens besked är viktigt för vår strategi framåt. Vi ser fram emot att skala upp våra pilotleveranser av fossilfritt stål till kommersiella nivåer, säger Martin Pei.

LKAB, ansvarigt för byggandet av anläggningen, mottar huvuddelen av finansieringen.

– Förädlingen och produktionen av fossilfri järnsvamp är central för klimatet och för svensk konkurrenskraft. Vi välkomnar beskedet att staten är med och delar den inledande risken i detta avgörande steg, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Hybrit är en del av det större IPCEI-projektet Hy2Use, som innefattar 35 projekt från 12 EU-länder och syftar till att främja strategiskt viktiga europeiska intressen.

– Svensk industris framtida konkurrenskraft ligger i att bli fullt ut fossilfri, säger Robert Andrén, generaldirektör vid Energimyndigheten, i en kommentar till stödet.

Hybrit-tekniken, som framgångsrikt har testats i mindre skala, står nu inför utmaningen att demonstreras industriellt med kontinuerlig produktion. Med en förväntad årlig produktion på över 1,3 miljoner ton järnsvamp, siktar SSAB på en stor omställning i sin stålproduktion.