SSAB och Scania i samarbete för grönt skifte

SSAB och Scania har undertecknat en avsiktsförklaring som banar väg för en banbrytande förändring inom stålleveranser till lastbilar. Målet är tydligt: ersätta konventionellt stål med fossilfritt stål i samtliga Scanias lastbilar senast 2030. Detta partnerskap, som börjar implementeras med mindre volymer från och med 2026, markerar en betydande insats för att omvandla transportsektorn till att bli mer hållbar.

Det nya avtalet, som anses vara en av de mest ambitiösa överenskommelserna mellan SSAB och en kund, kommer att leda till kraftigt minskade koldioxidutsläpp.

Martin Lindqvist, vd på SSAB, är entusiastisk inför samarbetet:

– Vi ser verkligen fram emot att öka leveranserna av vårt fossilfria stål och därmed bidra till mer hållbara värdekedjor. Fossilfritt stål kommer att förändra spelplanen för tunga transporter. Det har samma höga kvalitet och tekniska egenskaper som traditionellt stål, och samtidigt som det produceras på ett hållbart sätt, kan det också återvinnas precis som man alltid har gjort med stål, säger Martin Lindqvist.

Christian Levin, vd på Scania, uttrycker sin glädje över överenskommelsen och understryker Scanias övergripande mål att driva på för ett hållbart transportsystem. Strategin inkluderar en betydande minskning av koldioxidutsläpp inom de hotspots som utgör majoriteten av företagets totala utsläpp i leverantörskedjan.

Scanias initiala strategi och mål täcker produktionen i Europa, men planeras att successivt utökas till Kina och Latinamerika.