Nyskapande VR-showroom öppnar Ovakos dörrar

Ovako har med hjälp av en nyskapande VR-lösning gjort det möjligt att besöka samtliga bolagets produktionsorter med hjälp av ett headset. Den innovativa lösningen har tagits fram i samarbete med CLVR Works och IVAR Studios.

Ett virtuellt showroom står i centrum när Ovako i februari 2019 invigde sitt nya besökscentrum i Hofors. Genom att sätta på sig ett Virtual Reality-headset teleporteras besökarna till samtliga av Ovakos olika produktionsorter i Sverige och Finland och får på så sätt uppleva centrala delar av produktionslinjen som att de var där. 

 – Genom att på ett spännande sätt ta våra besökare på virtuell verksvisning genom Ovakos produktionsflöden adderar vi helt nya möjligheter att visa upp vår verksamhet, säger Göran Nyström, vvd marknadsföring och teknologi på Ovako.

De virtuella besöken är mellan 3 - 8 minuter, med en berättarröst som guidar besökaren genom de olika verksprocesserna på engelska eller svenska. VR-headseten är också synkroniserade och styrs av en platta, upp till åtta besökare kan gå samma visning samtidigt. Samtliga virtuella besök är producerade av IVAR Studios i högkvalitativ stereoskopisk 360-video som ger en stark närvarokänsla jämfört med traditionell film. 

 – Vi är stolta över att inte bara ha bidragit med hög teknisk kvalitet, utan också ha fått vara med och designa användarupplevelsen kring dessa VR-besök, säger Fredrik Edström, Kreativ Producent på IVAR Studios. Vårt mål är alltid att VR ska förhöja upplevelsen - och det innebär att själva uppspelningsögonblicket och arbetsflödet på besökscentret är minst lika viktigt som själva filmernas kvalitet. Det här är en lösning i världsklass. 

Utöver att använda VR-besöken i sitt besökscentrum så använder Ovako materialet flitigt på olika mässor där mässbesökare får samma möjlighet att teleporteras till de olika produktionsorterna. På så sätt kan Ovako på ett smidigt sätt erbjuda vem som helst, världen över, att kliva rakt in på ett av stålverken. 

 – Genom ett nytt berättarsätt och addera banbrytande VR-teknik, har vi skapat en helt ny, användarvänlig och skalbar tjänst, säger Viktor Peterson, vd på CLVR Works. Ovakos specifika lösning har potential att revolutionera sättet företag och organisationer kommunicerar och lär ut kunskap på bred front.