Myondetektor "ser genom" ugnar

Myondetektorn är framtagen inom projektet ”Energieffektivisering vid råjärns- och ferrokromtillverkning genom användning av myonteknik” som drivs inom forskningsprogrammet JoSEn som är ett samverkansprogram mellan Jernkontoret och Energimyndigheten.

Genom att studera mängden myoner i luften är det möjligt att detektera densitetsskillnader i material och processer. Swerea MEFOS har tillverkat en myondetektor som klarar tuffa miljöer. Syftet är att utveckla metoder för att studera ugnar under drift.

Myoner är naturliga elementarpartiklar som växelverkar med materia. Genom att mäta mängden myoner som faller in från rymden i en viss riktning (t.ex. genom en ugn) och jämföra med omgivningarna, kan man detektera densitetskillnader mellan olika material och i processer.

Presentation av projektet från konferensen Framtidens Metalliska material 16-17 mars 2016.

Swerea MEFOS har tillverkat en myondetektor som klarar av att mäta vid masugnar och lågschaktugnar trots tuff miljö. Utrustningen är mobil och kan användas för tester ute i industrin. Genom att använda myonteknik för att studera ugnar under drift är förhoppningen att kunna förbättra styrningen av processerna, och därmed uppnå energi- och materialeffektivisering.

Läs hela nyheten på www.swerea.se

Läs mer om JoSEn-projektet ”Energieffektivisering vid råjärns- och ferrokromtillverkning genom användning av myonteknik”