Gruvfrun i kreationer av stål

Under sommarens utställning i Långbans gruv- och kulturby så visades modedesignern Naim Josefis klänningar av stål. Avsikten var att klänningarnas material skulle få besökaren att lyfta blicken och upptäcka stålets användningsområden på ett nytt sätt. Utställningen genomfördes med stöd ifrån Metalliska material.

Stål är världens mest använda metalliska material. De flesta metaller kan idag tillverkas genom återvinning där man smälter om skrot till nya metaller. Stål kan i stort sett återvinnas hur många gånger som helst.

– Stål är inget nytt material som behöver upptäckas, vår uppgift är bara att hjälpa nästkommande generation att hitta det, säger Naim Josefi.

Naim Josefi är modedesigner och har tagit fram kreationer som använts bland annat på Oscarsgalan, Melodifestivalen och Nobelmiddagen. Tillsammans med värmländska stålföretag har han funnit nya användningsområden för stål genom att designa klänningar i materialet.

Utställningen Gruvfrun i kreationer av stål i Långban utanför Filipstad, Värmland gav besökaren ett vidgat perspektiv för stålets möjliga användningsområden. Utställningen inspirerades av den mytomspunna gruvfrun och visades på Långban Moderna mellan juni och augusti 2018.