Projektinitiativ #69: Simultan HIP och nitrering av 3D-tillverkade komponenter i titan ( 3 kommentar)
En ny tillverkningsprocess, TiSurf®3, möjliggör användning av titanlegeringar i applikationer med stora krav på slit-, friktion- och korrosionsegenskaper.
Elisabeth Sagström presenterar initiativ #69 på programkonferensen Metalliska material 2017
TiSurf®3 är en unik tillverkningsprocess där 3D-tillverkade komponenter i titan simultant HIPas och nitreras. De förbättrade materialegenskaperna som processen medför möjliggör materialbyte och/eller prestandaökning hos komponentägare. Vilket bör ge betydande viktbesparing och ökad verkningsgrad i t ex transmission och turbiner. En världsunik pilotanläggning för simultan HIP/nitrering är under utveckling hos Bodycote i Surahammar, vilket redan har rönt intresse nationellt och internationellt. Teknikutvecklingen för TiSurf®3 har möjliggjort en patentansökan, men betydande F&U-insatser krävs för att nå processens fulla potential. Projektförslaget syftar till att etablera en svensk värdekedja, inkl FoU-aktörer, för produktion och processutveckling av 3D-tillverkade titankomponenter med TiSurf®3.
Namn Albin Stormvinter
Organisation Swerea IVF AB
Kommentar #1
Intressant Albin, och speciellt hur man kan kombinera HIP och nitrering. Det finns många möjligheter att nyttja kol och kväveatomsfärer med högt tryck vid HIPning.
Namn Hans Magnusson
Organisation Swerea KIMAB
Kommentar #2
Intressant för Quintus.
Namn Stefan Sehlstedt
Organisation Quintus Technologies AB
Kommentar #3
Då undertecknad (i egenskap av konsult i eget AB) har utfört försöken (i URQ-HIP hos Ruhr-Universität Bochum) samt författat patentansökan för NewSoTech / SentinaBay, så kan jag understryka att detta har mycket hög potential, särskilt när nitreringen kombineras med quench av titan-legeringen (vilket fungerar väl med tunnväggigt titan).
Då nitrogen medför att HIP-ugnar i molybden-legeringar eller Kanthal knappast är lämpliga, samt att grafitugnar kontaminerar den vackra guldgula TiN-ytan, så behöver ugnar och bärande strukturer utvecklas i nickelbaserade material, som inte bildar skadligt mycket nitrider för att behålla sin strukturella integritet.
Namn Richard Larker
Organisation Larker Technology AB