VBN Components vinner tyskt stålpris

Uppsalaföretaget VBN Components har vunnit det tyska priset ”Best of Industry Award” i kategorin additiv tillverkning. Tidskriften och organisatören MM Maschinenmarkt sände prisceremonin online från Würzburg.

Företaget vann priset för legeringen Vibenite 480, som är rostfri och extremt värme- och nötningstålig. Att den framställs genom additiv tillverkning beskrivs som banbrytande eftersom det möjliggör komplexa former på industriella verktyg och komponenter samt reducerar miljöbelastningen.

– Tyskland är en väldigt viktig marknad för oss, och vi är mycket glada över ha vunnit pris i denna tungt vägande tävling. Företagets vision är att förnya materialindustrin i världen genom att utveckla material som är unika och som ökar industriell prestanda. Best of Industry Award är ett stort erkännande för det vi uppnått, säger Ulrik Beste, teknisk chef på VBN Components.

Vibenite 480 baseras på metallpulver som tillverkats genom storskalig, industriell gasatomisering. Det nya materialet kombinerar segheten från pulvermetallurgiska snabbstål (PM-HSS) med värmetåligheten från hårdmetaller och därför har denna nya materialgrupp fått namnet hybridkarbid. Inom 3D-printning har det länge eftersträvats att kunna framställa legeringar med höga halter av karbider.

Vibenite 480 har en karbidhalt på ~65 procent, men är fortfarande segare än vanliga hårdmetaller och därför passande för mer komplexa detaljer. Typiska applikationer är därför skärande verktyg för fräsning, borrning och skärning av kugghjul, som kräver god slitstyrka vid höga temperaturer i kombination med god seghet.