IMF vill se minskad kinesisk överkapacitet
Internationella valutafonden (IMF) uppmanar nu Kina att ställa upp mer ambitiösa mål för sina kol- och stålindustrier för att minska överproduktionskapaciteten och få mer effektivare anläggningar, när Peking drar igång nya ekonomiska reformer, rapporterar Reuters.
Kina, som är världens största stål- och kolproducent, har lovat att inleda en kampanj för att minska överkapaciteten i olika industrisektorer för att minska ineffektiviteten och hantera föroreningar.
Totalt 140 miljoner ton stålproduktionskapacitet och 800 miljoner ton kolkapacitet, vilket motsvarar cirka en tiondel av världens totala produktion under 2016, kommer att elimineras under de kommande tre till fem åren enligt befintliga kinesiska planer.
"Minskningsmålen är bra, men kan vara mer ambitiösa", skriver IMF i ett uttalande. IMF:s kommentarer kom som en del av en bredare studie av Kinas ekonomi.
"Enligt de nuvarande snittmålen kommer råvarukapaciteten fortfarande att ligga nära 2013 års nivåer och står för nästan hälften av den globala kapaciteten till 2018-20 på grund av tidigare planerade investeringar", skriver IMF i studien.
Kommentarerna kom efter att Kina släppt data som visar att producenterna har rekordproducerat 74,02 miljoner ton härdat stål under juli månad. Detta trots att juli ses som en lågsäsongmånad då höga sommartemperaturer saktar ner byggsektorn och dess efterfrågan på stålvaror.
Analytiker säger att produktionsökningen sannolikt drevs på av ökade vinstmarginaler till följd av snabbare utbud och högre priser på grund av de kapacitetsnedskärningar som redan införts.
För att lyckas med sitt program för nedskärningar, så rekommenderar IMF att Kina bör undvika alltför starkt beroende av administrativa åtgärder, som till exempel förkortade arbetsdagar vid befintliga anläggningar och företagsfusioner.