Delad seger i SmartSteel Innovation Challenge

En delad seger mellan Fraunhofer IPM från Tyskland och Luleås tekniska universitet, som båda presenterade idéer för att id-märka stålprodukter med hjälp av materialets inneboende egenskaper. Det blev resultatet av SmartSteel Innovation Challenge 2018.

Smartsteel Innovation Challenge lanserades i september av SSAB och Sandvik Materials Technology. Tanken var att genom öppen innovation hitta nya sätt att id-märka stål, och möjliggöra unika ”fingeravtryck” för enskilda stålprodukter.

SmartSteel Innovation Challenge är en del av SmartSteel-projektet, som sköts inom ramarna för de nationella innovationsprogrammen PiiA och Metalliska Material. Tävlingen arrangerades tillsammans med innovationsbyrån Spinverse

Tävlingen attraherade totalt 26 bidrag, varav sju finalister valdes ut att presentera sina idéer för en jury vid en finalomgång i Stockholm i december. Lagen kom från olika delar av världen, med deltagare från Sydafrika, Sverige, Tyskland och Finland.

Till slut valde juryn två vinnare, som presenterade liknande lösningar som båda ligger nära SmartSteel-projektets visioner. Fraunhofer Institute for Physical Measurements Techniques IPM från Tyskland, och Luleås tekniska universitet i Sverige.

Smart steel innovation

– Vi är enormt glada – teamet har jobbat stenhårt och förtjänar verkligen att vinna. Nu ser vi väldigt mycket fram emot att få börja jobba tillsammans med SSAB och Sandvik Materials Technology. Vår teknik startade faktiskt som ett sätt att identifiera falska produkter, och vi jobbar redan med fordonsindustrin med att id-märka mindre stålprodukter. Nästa steg blir att ta tekniken till marknaden i större skala, säger Tobias Schmid-Schirling, som representerade laget från Fraunhofer.

– Det här är ett fint erkännande för den forskning som jag har sysslat med under 30 år. Jag hoppas att det leder till ett gott och fruktbart samarbete med Sandvik Materials Technology och SSAB framöver, säger Mikael Sjödahl som representerade laget från Luleå.

– Vi är väldigt imponerade av tanken att använda själva materialet för att identifiera produkterna. De här lösningarna är perfekta exempel på vad vi behöver för att snabba upp utvecklingen mot stål som en del av ”internet of things, säger Niko Korte, chef för SSAB:s digitala affärsutveckling.

De övriga fem finalisterna var Nortal Oy (Kari Juntunen) med Oulu Universitet (Jukka Kömi), Finland, Cajo Technologies Oy (Niko Karsikas), Finland, Altran Sverige AB (Steve Brown), Sverige, Mitas Corporation (Kyle Parker), Sydafrika samt Oulu Universitet (Aki Sorsa) med Tamperes Tekniska Universitet (Suvi Santa-aho), Finland.