Projektinitiativ #8: Variabel dyshöjd i AOD konverter ( 1 kommentar)

AOD processen har sedan slutet på 60-talet varit den dominerande processen inom rostfri ståltillverkning. Processen bygger på att en blandning av inertgas och syre injiceras från sidan av konverterkroppen i ett antal steg.


Mikael Ersson presenterar initiativ #8 på programkonferensen Metalliska material 2017

Det första steget har högst andel syre och med varje efterföljande steg så sänks denna andel och andelen inertgas ökar. Syftet med stegen är att bibehålla ett lågt partialtryck av CO i bubblorna för att inte oxidera krom. Ett alternativ till AOD processen är VODC processen som är en AOD med vakuum under de senare stegen. Syftet med vakuum är att ytterligare sänka partialtrycket av CO. VODC är en relativt dyr investering och det är oklart vad de löpande underhållskostnaderna blir. Processen försvårar dessutom möjligheten att tillsätta skrot i konvertern, vilket kan vara ett problem.

Efter intervjuer med två svenska stålverk så står det klart att färskningstiden är en funktion av konverterns ålder. Med ökande ålder så minskar färskningstiden. Detta går emot ett rent strömningsteknisk beaktande, eftersom omrörningstiden borde bli sämre med en lägre badhöjd i förhållande till badvolym. Hypotesen är att processens reaktioner sker vid lägre tryck då konvertern är sliten, eftersom badhöjden är lägre och därmed det ferrostatiska trycket vid reaktionszonen.

Målet är att undersöka förutsättningarna att använda dysor vid flera olika djup, samt dess effekt på omrörningen och färskningen i konvertern.

Namn Mikael Ersson
Organisation KTH Royal Institute of Technology

Kommentar #1

Intressant att ta fasta på ett observerat fenomen, försöka förstå det bättre och komma fram till en effektivare process. Men målet är lite försiktigt formulerat. Det borde sikta på att åstadkomma en förbättring av processen. Att undersöka förutsättningarna är första steget, knappast målet.

Namn Gert Nilson
Organisation Jernkontoret