Projektinitiativ #9: Aluminiumkompetens (ALUKOMP) ( 15 kommentarer)

Svensk tillverkningsindustri skulle vara betydligt konkurrenskraftigare om man vid varje tillfälle valde rätt material. Ibland är ”rätt material” någon form av aluminium, ibland inte. I båda fallen är felaktigt materialval olyckligt.


Hans Frisk presenterar initiativ #9 på programkonferensen Metalliska material 2017

Sverige har idag mångdubbelt antal företag som förädlar aluminium, jämfört med antalet materialproducenter. De flesta är SMEs och tillsammans använder de dubbelt så mycket aluminium som produceras i Sverige.

Idag finns ingen vare sig tryckt eller webbaserad företagsoberoende information om aluminium på svenska. Företagen som vill använda aluminium i sin produktion är utlämnade åt leverantörerna när de vill söka kunskap. Vid universiteten och högskolor berörs aluminium endast flyktigt och kunskapen är mycket bristfällig hos studenterna.

Behovet av både kompetenshöjning i svensk aluminiumindustri och inte minst inom utbildningsväsendet är stort, som sagts ovan. Fördomar och rena felaktigheter om aluminium behöver behandlas på ett transparent och klargörande sätt. Sedan finns det även några ofördelaktiga fakta om aluminium, som även de behöver behandlas.

Tidigare fanns MNC-centralens Handbok nr 12 Aluminium. Den upplaga som fanns har SIS-förlaget destruerat. Aluminiumläran som gamla Gränges och senare Sapa har gett ut, är föråldrad och utgången. SkanAluminium (en nordisk aluminiumintresseorganisation) gav ut skrifter om aluminium. SkanAluminium lades ned i början av 00-talet.

Det finns alltså en stor kunskapslucka och ett stort behov av ett pedagogiskt upplagt material som behandlar de grundläggande legeringarna, tillstånden, egenskaperna och produktionsmetoderna. Vi vill samla kunskapen som finns hos de stora producenterna, universiteten och instituten och förmedla den genom värdekedjan och även till utbildningsvärlden.

Materialet bör läggas upp i enlighet med ”Eurocode 9: Design of aluminium structures” och förmedla det viktigaste i de 120 EU-standarder som berör aluminium.

Namn Hans Frisk
Organisation Svenskt Aluminium

Kommentar #1

Initiativet är vällåvligt, jag supportar detta helt. Min erfarenhet från företagsanknutna publikationer är att de fyller sitt syfte väl men det jag saknar är översikten. Ex. SAPA:s Design Manual är väl utformad och finns dessutom på flera språk. Det som måste kompletteras är mer information om i vilka situationer som man skall välja material, produktionsmetod mm. En jämförand "neutral" skrift borde tas fram. I denn information, skrift, bör även lämpliga övningsexempel ingå som då måste anpassas efter målgruppen -läsaren. Kan jag bidraga så gör jag gärna det!

Namn Dag Holmgren
Organisation DH Industriell Design AB

Kommentar #2

Under nästan 30 års arbete på Sapa Aluminiumprofiler AB dels genomförde jag personligen dels av mina kollegor 100-tals workshops, lektioner och informationer till samtliga universitet och högskolor i Norden. vi kan konstatera att man saknar undervisningsmtrl i ämnet aluminium. man läser inom konstruktion huvudsakligen om betong resp. stål. det mtrl som Sapa har använt är huvudsakligen framställt i egen regi och som huvudlitteratur den egna boken "Handbok för konstruktörer". med utgångspunkt ifrån den samt ett fåtal ytterligare handböcker ifrån branschen är det verkligen hög tid att utveckla undervisningsmaterial varför jag hoppas mycket på detta projekt.

Namn: Lars Gustafsson

Kommentar #3

Det finns stort behov av detta, många kunder till oss efterfrågar detta. Särskilt behov finns hos konstruktörer och i utbildningssyfte på skolor. Vi skulle gärna vara med och ta fram denna bok.

Namn Mattias Söderqvist
Organisation Alutrade AB


Kommentar #4

Under min utbildning i materialteknik bestod undervisningen om aluminium som material av en katalog som beskrev olika härdbara legereingar utgiven av SAPA. Detta är ett bra initiativ att stärka kompetensen både vad gäller undervisningsmaterial men också försöka öka intresset hos lärare och proffesorer för aluminium. Supportar det helt och fullt!!

Namn Henrik Stranning
Organisation Hydro Aluminium

Kommentar #5

Jag är naturligtvis part i målet. icke destom mindre vill jag lämna min kommentar.
I mina kontakter med bade kunder och lärosäten har jag förvånats over hur lite som är känt om aluminium som konstruktionsmaterial. Unga nyutexaminerade studenter från våra bästa skolar har marginell kunskap om materialet. Det moderna material som finns idag kommer från Sapa (Desing Manual) och Sapa har även tagit ett stort ansvar genom kurser och seminarier på universitet och högskolor. Men något objektivt material saknas. Det är, som sags i ansökan, en stor kunskapslucka som behöver fyllas.

Namn Lars-Inge Arwidson
Organisation Svenskt Aluminium

Kommentar #6

Mycket bra initiativ. När jag läste materialteknik på 80-talet så var aluminium en liten parentes i undervisningen och jag misstänker att det är så fortfarande. Dessutom tror jag bilden av aluminium som en stor energislukare fortfarande är utbredd. Kör hårt!

Namn Kent Schölin
Organisation Gränges AB

Kommentar #7

Bra initiativ! Den information som finns om aluminium är föråldrad i utformningen, saknar hänvisning till moderna standarder och nutida produktexempel. Däremot är den grundläggande materialfysiken densamma och mycket material borde kunna moderniseras!

Namn Christer Jönsson
Organisation Sapa Technology

Kommentar #8

Bra ide'. Tror det är en förutsättning för att i framtiden attrahera och rekrytera kompentent personal till aluminiumindustrin

Namn P-O Isacson
Organisation ProfilGruppen Extrusion AB

Kommentar #9

Det är ju bra om man informerar i ett sådant m,aterial om alla processer som finns för formning, fogning och bearbetning. Jag var i Dusseldorf på Aluminium 2016 och av de 30 företagen jag träffade hade bara 2 hört talas om 3D-iExtrusion. Det brukar vara likadant när vi träffar ingenjörer och studenter i Sverige: Det hjälper inte ens att det är en process som tagits fram och utvecklats i Sverige. Om vi skall stärka svensk konkurrenskraft, så måste vi använda de mest effektiva metoderna, materialen och processerna.

Namn Mark Jansson Kragh
Organisation Arsizio AB

Kommentar #10

Aluminiumindustrin har ett gemensamt ansvar att se till att framtidens ingenjörer har bättre kunskaper om aluminium. Idag lägger Svenska universitet och högskolor betydligt mer fokus på andra material och det finns stora luckor i aluminiumkunskap hos nyexaminerade ingenjörer. För att ändra på detta behövs ett objektivt och genomarbetat utbildningsmaterial. Jag stödjer absolut detta initiativ.

Namn Jonas Bjuhr
Organisation Sapa

Kommentar #11

Vad det gäller grundläggande materialkunskap ser jag ett klart behov av att uppdatera Aluminiumläran både i tryckt och webbaserad form då den ger information på ett lättillgängligt sätt och med ett lämpligt djup. Det är dock inte helt enkelt att få in det här i undervisningen på högskolor då det sker idag mycket med litteratur som försöker vara så materialneutrala som möjligt. Alltså de fokuseras på grundläggande begrepp och principer för alla typer av material (inte bara metaller) och diskuterar inte olika specifika material. Därför tror jag att det är viktigt att också ta fram material som är mer konstruktörsinriktat , och som distribueras till konstruktörer direkt. I ett sådant här projekt skulle jag vilja delta och utveckla en MOOC kurs (Massive Open On-line Course). Jag har planerat att göra det för framställning av aluminium (från elektrolys till göt) på Master nivå.

Namn Torbjörn Carlberg
Organisation Mittuniversitet

Kommentar #12

Jag håller fullständigt med om att många nybakade ingenjörer samt många konstruktörer, kunder och producenter (plastisk bearbetning och gjutning) behöver stärka och kontinuerligt uppdatera sitt kunnande inom aluminium och dess tillverkningsprocesser. Vid Tekniska Högskolan i Jönköping utvecklar vi kunskap inom gjutna aluminiumlegeringar och tillverkningsprocesser samt arbetar med framtagning av flexibla utbildnings- och undervisningsformer (distans). Ett ökat kunnande och exponering av vad metallen kan idag erbjuda skulle bidra till en ökad användning av metallen i syfte att ta fram resurs- och kostnadseffektiva samt miljövänligare lösningar. Vi skulle gärna vilja vara med och bidra med vårt kunnande inom området!

Namn Salem Seifeddine
Organisation Tekniska Högskolan i Jönköping

Kommentar #13

Bra initiativ som jag själv sett behovet av under det pågående projektet Manufacturing Guide. Både akademi och industri är i stort behov av lättillgänglig information som hjälper till att lyfta fram tillgängliga materials fördelar och möjligheter för att kunna göra lämpliga val. Via vår offentliga kunskapsdatabas hjälper vi gärna till att sprida denna information då det går hand i hand med vårt syfte att stötta de som utbildar sig till och arbetar inom produktutveckling och tillverkning. Detta projektinitiativ stöttar jag således fullt ut då jag vet att behovet finns och är övertygad om att denna typ av information kan göra stor skillnad för svensk industris innovationsförmåga och konkurrenskraft.

Namn Hans Bergmark
Organisation Manufacturing Guide

Kommentar #14

Intressant initiativ! Vi från Swerea SWECAST bidrar mycket gärna till ett sånt här projekt med den kompetens vi har inom området, både vad gäller specifik materialkompetens och pedagogisk kompetens. Vi ser att behovet finns via de vi möter i vår dagliga verksamhet och även via vår medverkan i t ex YH-utbildningar och validerings-/fortbildningsprojekt.

Namn Patrik Svanängen
Organisation Swerea SWECAST

Kommentar #15

Finns det ett behov att simulera fasomvandlingar i aluminiumlegeringar? Finns det bra termodynamiska data för intressanta faser i aluminiumlegeringar?

Namn Anders Salwén
Organisation InnoXinetix AB