SSAB vill vara fossilfritt år 2045

SSAB säger att bolaget nu ökar sina ambitioner för hållbarhet och i och med detta så sätter man upp nya långsiktiga mål. Bolaget kommer att ha som mål att vara helt fossilfritt år 20145 och år 2025 är SSAB:s mål att uppnå 10 miljoner ton i årlig koldioxidbesparing för kunderna.

– Vi är redan en föregångare i många avseenden och vi vill behålla den positionen i framtiden. Hållbarhetsfrågan omvandlar hela stålindustrin och det krävs omfattande åtgärder för att minska klimatförändringarna. Våra nya mål är väldigt ambitiösa, men vi är helt säkra på att vi kommer att uppnå dem. För att uppnå målen krävs det stora ansträngningar i hela organisationen och samarbete med staten, forskningsinstitut, universitet och andra partners, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB.

Stål SSAB

Foto: SSAB

Ett av SSAB:s nya mål är att stegvis gå mot en fossilfri stålproduktion genom HYBRIT-projektet och att dessutom eliminera andra fossila utsläpp, vilket gör det möjligt för alla bolagets verksamheter att bli fossilfria före 2045. Cirka 90 procent av SSAB:s totala utsläpp härrör från masugnar. De återstående 10 procenten kommer främst från värmeugnar, men även från interna transporter.

– Vi strävar konstant efter att förbättra vår miljöprestation i produktionen. SSAB tillhör redan de mest effektiva stålproducenterna när det gäller koldioxidutsläpp. För att alla våra verksamheter ska bli fossilfria krävs det att vi lyckas med många åtgärder, inte bara HYBRIT, utan även genom mindre mängd inköpt energi, utnyttjande av restprodukter, hållbara insatsmaterial och fossilfria interna transporter, säger Martin Lindqvist.

SSAB har tidigare publicerat sina miljö- och energimål för 2019.

Det nya målet relaterat till SSAB:s hållbara erbjudande innebär att kunderna genom att använda bolagets höghållfasta stål kan uppnå årliga koldioxidbesparingar på 10 miljoner ton under slutproduktens användningsfas. Denna mängd är lika med SSAB:s egna direkta koldioxidutsläpp. Besparingarna uppnås genom två program: 7,8 miljoner ton i besparingar genom SSAB EcoUpgraded och 2,2 miljoner ton genom Automotive Premium Upgrade.

– SSAB:s stål används för att producera utrustning som i många fall använder stora mängder energi när den används. Att hjälpa kunderna tillverka lättare och bränslesnålare produkter är det snabbaste sättet och det största bidraget som vi kan ge för att minska de totala koldioxidutsläppen. För en tung lastbil är utsläppen under användningsfasen nio gånger större än utsläppen från produktionen av alla material som behövs för lastbilen, säger Maria Långberg, Personal- och Hållbarhetsdirektör hos SSAB.