Globalt forum tar viktiga initiativ mot överkapacitet av stål

På ministermötet inom det globala forumet om överkapacitet i stålsektorn i Paris den 20 september enades världens största stålproducerande länder om att ytterligare minska kapaciteten där så behövs, undvika att överkapaciteten förvärras i framtiden och arbeta på att avskaffa subventioner som orsakar överkapacitet.

– Det här sänder en tydlig signal. Vi kommer inte att upprepa gångna tiders dyrköpta misstag. Vi måste ta itu med överkapaciteten och dess orsaker för att i framtiden undvika svåra sociala, ekonomiska, handelspolitiska och allmänpolitiska konsekvenser. På så sätt kan vi skydda tillväxt och jobb i en effektiv och hållbar europeisk stålindustri. Men det ligger fortfarande mycket jobb framför oss och alla medlemmar i det globala forumet måste fortsätta att beslutsamt omsätta sina löften i praktiken och rapportera till G20-ledarna, säger Jyrki Katainen, EU-kommissionens viceordförande med ansvar för sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft.

– Problemet med den globala överkapaciteten har gjort handelsförbindelserna ansträngda och fått världshandelns strukturer att närma sig kollaps. De framsteg som forumet har gjort i dessa känsliga tider visar att multilateralt samarbete inte bara är det enda möjliga utan faktiskt också det bästa verktyget för att ta itu med globala utmaningar. EU kommer nu att följa upp att det överenskomna paketet genomförs. Arbetstagare och näringsliv är beroende av att löftena verkligen infrias, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Det globala forumet är ett viktigt organ i kampen mot den ihållande globala överkapaciteten i stålsektorn. Forumet har redan nått konkreta resultat, till exempel genom att ta fram tillförlitlig och gemensam statistik om de stora stålproducenternas produktion, kapacitet och överkapacitet och börja vidta insatser för att minska överkapaciteten där det behövs mest. Den här veckans åtaganden bygger på de utfästelser som ministrarna gjorde på sitt möte i Berlin 2017.

Forumet kommer att slutföra sin granskning av subventioner som orsakar överkapacitet till slutet av året. Under 2019 ska man också kartlägga vilka ytterligare minskningar som kan göras, med tanke på att den globala överkapaciteten håller i sig trots senare tids insatser. Sist men inte minst enades forumet om att regelbundet övervaka globala kapacitetsökningar för att förhindra att en så stor överkapacitet upprepas i framtiden.

Det globala överskottet i stålproduktionen uppgick 2017 till runt 540 miljoner ton, en minskning jämfört med toppåret 2016 men fortfarande den historiskt näst högsta nivån. Detta har de senaste åren pressat stålpriserna till en ohållbar nivå och skadat både stålindustrin, närliggande branscher och sysselsättningen.

EU-kommissionen publicerade i mars 2016 ett meddelande om insatser till stöd för konkurrenskraften hos EU:s stålindustri. Man har bland annat vidtagit handelspolitiska skyddsåtgärder, där antidumpningstullar och utjämningstullar skyddar EU:s stålindustri mot effekterna av illojal handelspraxis. EU:s handelspolitik omfattar för närvarande 53 skyddsåtgärder mot dumpning och subventioner, fler än någonsin tidigare, för att komma till rätta med otillbörlig import av stålprodukter. EU har också använt sig av alla sina rättsliga och politiska medel för att försvara sig mot USA:s omotiverade åtgärder.

Men de här insatserna kan bara komma åt den globala överkapacitetens handelseffekter – inte dess orsaker. Därför bidrog EU till att inrätta det globala forumet om överkapacitet i stålsektorn i december 2016. Forumet för samman 33 länder, samtliga G20-medlemmar samt några andra berörda OECD-länder – som tillhör de största producenterna i världen.

Sedan forumet startades har de deltagande länderna utväxlat uppgifter om produktionskapacitet, subventioner och andra stödåtgärder. Denna ökade öppenhet har gjort det möjligt för medlemmarna att fokusera på orsakerna till överkapaciteten och enas om konkreta lösningar genom att stärka marknadens roll och ändra branschens struktur.