Innovationstävling - Den perfekta CYKELPACKNINGEN

Materialens År inleds med en spännande tävling! Tävlingen går ut på att med kreativ användning av material ta fram en Cykelpackning, det vill säga en anordning för att transportera saker på/med cykel. De bästa förslagen kommer att få bygga sina förslag för att visa dem bland annat på Euromat och vid Elmia Subcontractor i Jönköping. Juryn kommer att välja ut några förslag som kommer att byggas och testas inom testbädden LIGHTest, samt, om så önskas, en finansierad första Uppfinningsanmälan.

Det är ingen överdrift att säga att Alex älskar att cykla. Alex har inte mindre än tre cyklar – racern för långturer och träningspass, mountainbiken för skogen och den svarta hybridcykeln till vardags. Alex är en inbiten cykelpendlare, året runt, oavsett väder, och har cirka 8 kilometer enkel väg till jobbet, inklusive stopp på förskolan. Vissa dagar är cykeln utrustad med barnstol.

Alex 1 och 2

Alex 1: Anna-Karin                                                Alex 2: Naim

Men det är inte bara barnet som ska med på cykeln. Det ska även barnets väska till förskola liksom datorn, matlådan, regnkläderna, inneskorna och klädombytet. Allt det är lite bökigt att frakta, både till och från cykeln och när man väl sitter på den.

 Alex 3 och 4

Alex 3: Anna                                                           Alex 4: Rachel

Att packa allt i en stor ryggsäck gör Alex klumpig och ger stora svettfläckar på ryggen. Den är inte heller särskilt kul att släpa med sig in på varken fiket, gymmet eller matbutiken på vägen hem. En cykelkorg har inte riktigt plats till allt, går inte att låsa och gör dessutom cykeln ostabil, vilket är farligt, särskilt när det är halt.

Så Alex drömmer om att hitta den perfekta cykelpackningen! Den som rymmer allt Alex behöver ha med sig, den som går att låsa och låsa fast i cykeln, så att man kan lämna kvar grejerna på cykeln, i alla fall ett kort tag, samtidigt som den är också lätt att ta loss och att bära med sig. Den sitter på cykeln på ett sådant sätt att det varken ger obalans eller hindrar Alex rörelser. Och i den riktiga dröm-drömmen passar den till alla cyklarna!

Nu är frågan: Kan du hjälpa Alex uppfylla sin dröm?

I så fall, skicka in din lösning till vår tävling! 

Gör en skiss över hur cykelpackningen ser ut, vad Alex kan packa i den, hur den sätts fast på cykeln och hur man kan låsa den. Beskriv vilka material den består av, och varför du har valt just de materialen. Om du redan har funderat över hur den skulle kunna tillverkas, beskriv även det.

En jury kommer att bedöma alla förslag som kommer in utifrån cykelpackningens:

  • Vikt
  • Volym
  • Påverkan på cykelsäkerhet
  • Hållbarhet (livscykelanalys på de ingående materialen)
  • Stöldskydd
  • Väder- och stryktålighet
  • Tillverkningskostnad
  • Montage

Juryn kommer att välja ut några förslag som kommer att byggas och testas inom testbädden LIGHTest, samt, om så önskas, bistå med en finansierad första Uppfinningsanmälan.

OBS: Tävlingen är stängd. Vi jobbar vi för att ta fram de intressantaste tävlingsbidragen till nästa steg.

Tävlingen är alltså en del av MATERIALENS ÅR som du kan läsa mer om här

Eventinformation