Plåtpriset 2020 till Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus

För tionde året i rad har plåtbranschen delat ut Plåtpriset. Det gick i år till White arkitekter för Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus.

Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus

Foto: Anders Bobert

Plåtpriset ska tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. I år föll valet på White arkitekter och Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus. Juryn tilltalades av bland annat återvinningsbara material och en fasad med flera funktioner.

Priset mottogs av Helena Polgård Nygren och Francesca Bianchi från White arkitekter. Förutom ära och berömmelse fick de ta emot den specialutformade Plåtpris-pokalen i koppar, signerat konstnären Marie Louise Kold. 

Francesca Bianchi och Helena Polgård Nygren, White arkitekter

Francesca Bianchi och Helena Polgård Nygren. Foto: Jezzica Sunmo

– Vi är otroligt glada över att vinna Plåtpriset 2020. Vinsten och juryns fina motivering är ett fantastiskt kvitto på att vi tillsammans med alla involverade i projektet har lyckats skapa en funktionell, vacker och hållbar vårdmiljö, säger Helena Polgård Nygren, ansvarig arkitekt på White.

Juryns motivering:
Plåtpriset 2020 tilldelas en byggnad som på ett modest sätt lyckats vända ett konventionellt uppdrag med ett specifikt program, till god arkitektur. Med återvinningsbara material och en funktionell utformning, står byggnaden placerad i nutid – väl förberedd för framtiden. Särskilt viktiga är fasadens mellanrum, vilka ger uterum för dem som behöver andrum. Utmaningen med solavskärmning och interiöra hygienkrav, har lösts genom utanpåliggande aluminiumgardiners skydd och transparens. Med ljusspel och reflektioner ger dessa paneler fasaden ett distinkt uttryck till en vårdbyggnad som lyckas generera syre, ljus och hopp.

Priset delades ut i samband med arkitektdagen PLÅT20.

Arkitekt: White arkitekter AB
Byggherre: Locum AB, Region Stockholms fastighetsbolag
Generalentreprenör: HENT
Plåt- och fasadentreprenör: LW Sverige AB

PLÅT20 arrangeras av flera större aktörer inom byggplåtbranschen; Aurubis, Bevego, EJOT, FMH Stainless, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB. Partner till Plåtpriset 2020 är också Svensk Byggplåt.