Fem finalister till Plåtpriset 2019

Tre vitt skilda flerbostadshus med nya uttryck och vackra materialkombinationer, en tingsrätt med pondus och ett expressivt resecentrum. Det är de fem finalister som nu tävlar om hedersutmärkelsen Plåtpriset 2019. Utmärkelsen delas ut under arkitekturevenemanget PLÅT19 den 25 april i Göteborg.

Plåtpriset är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen delas ut en gång per år i samband med arkitekturevenemanget PLÅT.

PLÅT är ett evenemang tillägnat metallfasader och framtidens arkitektur. Seminariedagens syfte är att lyfta fram metallfasadernas möjligheter, inspirerande arkitektur och innovativa fasadlösningar i världsklass. Varje år samlar PLÅT cirka 300 verksamma arkitekter.

ABAKO Arkitektkontor, Dreem Arkitekter, FOJAB, Sandellsandberg och White är arkitektbyråerna som står bakom 2018 års bästa metallfasader. Vinnaren får förutom äran, motta ett unikt pris skapat av den internationellt erkända metallkonstnären Marie Louise Kold.

Finalbidragen i PLÅTPRISET 2019 är:

Hovås Hills, Nya Hovås, Göteborg

hovås hills
Fasadmaterial: Galvaniserat stål
Arkitektbyrå: Dreem Arkitekter
Byggherre: Sverigeshuset

Kungälv resecentrum, Kungälv

kungälv resecenter

Fasadmaterial: Rosttrögt stål 
Arkitektbyrå: ABAKO Arkitektkontor
Byggherre: Västtrafik

Kvarteret Dockan, Göteborg

kv dockan

Fasadmaterial: Aluminium
Arkitektbyrå: White
Byggherre: Skanska Nya Hem

Lilla Integralen, Linköping

lilla integralen

Fasadmaterial: Stålplåt
Arkitektbyrå: Sandellsandberg 
Byggherre: Sandell collection

Lunds tingsrätt, Lund

lunds tingsrätt

Fasadmaterial: Koppar
Arkitektbyrå: FOJAB
Byggherre: Specialfastigheter