Projektinitiativ #68: Låg vakuum atmosfär för extremt djup, smal och högkvalitativ lasersvetsning ( 2 kommentarer)
Detta initiativ syftar till att öka produktiviteten och kvalitén vid svetsning av metalliska material med tjocklekar större än 10 mm och då speciellt för applikationer med krav på djupa smala svetsar med låg energitillförsel.
Joakim Hedegård presenterar initiativ #68 på programkonferensen Metalliska material 2017
Djupa smala svetsar med hög kvalitet kan idag uppnås med elektronstråle men det kräver vakuumkammare vilket innebär höga kostnader och begränsad produktivitet. Detta projekt vill testa modifierad atmosfär, utan krav på vakuumkammare, vid lasersvetsning för att åstadkomma djupa, smala och högkvalitativa fogar och därmed utöka användningsområdet för lasersvetsning. Detta skall i en förlängning ge industrin nya och stora fördelar genom en mer produktiv och flexibel process.
Denna idé är ett resultat från diskussioner i och respons från Lasergruppen F&U.
Namn Torbjörn Ilar
Organisation Luleå teknisk universitet, PPU
Kommentar #1
Det är tidigare gjort några försök med lågvakuumatmosfär med goda resultat. Dessa är labförsök , men genom att industrin tar del av resultaten så möjliggör det att en "dyr" investering i en lasersvetsutrustning kan användas inom helt andra segment med låg kostnad på kringutrustning, genom att slippa använda vakuumkammare.
Som förslagsställaren skriver så får man även en högre kvalitet och inträngning i svetsgodset som är fördelaktigt vid svetsning i lågvakuum.
Om man kan lösa lågvakuum för industriellt bruk är detta projekt intressant för många svetsande företag.
Namn Peter Norman
Organisation Svetskommissionen
Kommentar #2
En intressant möjlighet med många möjligheter till nya tillämpningar. Med lägre energitillförsel och smalare fogar kan risk för deformationer minskas vilket bidrar bättre passningsform vid tillverkning av prefabricerade moduler, utöver besparingar i form av minskat efterarbete. Många material är också känsliga för värmetillförsel och kan tappa i mekaniska egenskaper.
Namn Kjell-Arne Persson
Organisation Swerea KIMAB