Projektinitiativ #48: Uppkolning av PM-komponenter vid lågt och högt tryck ( 5 kommentarer)
Att tillverka metallkomponenter via pulverteknik är en resurseffektiv metod som ger färdig form med få processteg. För att uppnå goda mekaniska egenskaper är det av intresse att förtäta komponenten genom hetisostatisk pressning (HIP) och ge hårdare yta genom uppkolning.
Hans Magnusson presenterar initiativ #48 på programkonferensen Metalliska material 2017
Sätthärdning vid lågtryck likt vakuum ger skonsam uppkolning med liten inre oxidering. Denna process (LPC) används med fördel på komponenter innehållande lättoxiderade ämnen likt krom, kisel och mangan. En alternativ metod som är under utveckling är att kombinera förtätningen av de efter sintringsprocessen porösa komponenterna i HIP med efterföljande uppkolning vid förhöjt tryck och slutligen snabbkylt (släckt) med en nyutvecklad metod i HIP där gasen kyls via en värmeväxlare. Genom att tillsätta låga halter kolväten i argongas fås en karburerande effekt. Mikrostrukturen blir martensitisk.
Uppkolningsprocesser med reaktivt kolväte, likt acetylen, metan, propan etc, är svårstyrda processer då man har ett spontant sönderfall av kolvätet. Samtidigt är det möjligt att uppskatta kolupptaget i materialet med hjälp av beräkningsverktyg. Med program likt Dictra (av Thermo-Calc) är det möjligt att simulera indiffusion av kol vid sätthärdningsprocesser. Med hjälp av denna information är det möjligt att optimera tid, temperatur, och kolpotentialer vid härdningsprocesser. Kombinationen av tryck, högt eller lågt, samt sätthärdning är metoder som bör optimeras i syfte att öka användningen av komponenter producerat via pulvermetallurgi.
Namn Hans Magnusson
Organisation Swerea KIMAB
Kommentar: #1
Kan vara intressant för Värmebehandlingscentrum
Namn Hans Kristoffersen
Organisation Swerea IVF
Kommentar #2
Intressant för Quintus.
Namn Stefan Sehlstedt
Organisation Quintus Technologies AB
Kommentar #3
Denna idé är mycket intressant för AGA där vi har jobbat med kolkontroll i sintring under många år. Med de nya möjligheterna i HIP processerna med bl a uppkolning under högt tryck ser vi denna idé som en god fortsättning på robusta PM processer.
Namn Sören Wiberg
Organisation AGA Gas AB
Kommentar #4
Jätte intressant. Öppnar nya möjligheter för HIP. Ökat produktivitet om det går att köra allt inom samma process.
Namn Dimitris Chasoglou
Organisation Höganäs AB
Kommentar #5
Det låter spännande att diskutera om beräkningsstöd kan underlätta processutvecklingen. Hur långt kommer man med dagens termodynamik kompletterad med tryckets inverkan på Gibbs energi för olika faser?
Namn Anders Salwén
Organisation InnoXinetix AB