Projektinitiativ #33: Indirekt elektromagnetisk monitorering av mikrostrukturen hos stål ( 3 kommentarer)
Mikrostrukturen hos stål mäts normalt efter något kritiskt process-steg i förädlingskedjan. Mätmetoderna, typiskt mikroskopering av etsade provbitar, mikrohårdhetsmätning, etc, är tidskrävande och kan därför inte användas för realtids processkontroll, utan används mer för efterföljande kvalitetskontroll.
Mats andersson presenterar initiativ #33 på programkonferensen Metalliska material 2017
Antag att det var möjligt med en enkel elektrisk spole, i realtid, fastställa mikrostrukturen hos stål. Detta möjliggörs genom att olika materialstrukturer hos stål uppvisar olika magnetisk permeabilitet och elektrisk resistivitet, vilka kan detekteras elektromagnetiskt. Forskning vid Lunds universitet visar att en entydighet i stålets egenskaper kan fastställas om utgångsmaterialet är väl känt och genommätt. Genom fortsatta mätningar och upprättandet av en materialdatabas, så hoppas vi att det är möjligt att utöka teknologin till att fungera på ett godtyckligt, delvis ferromagnetiskt stål.
Namn Tord Cedell
Organisation Lunds Universitet
Kommentar #1
Hej, bra idé! Vi körde ett RFCS-(EU)-projekt 2010-2014 med något som ev. kan likna din idé, Automated material characterisation for machinability prediction (CHARMA), RFSR-CT-2010-00022. En lågfrekvensvariant av Barkhausen för att mäta mikrostrukturegenskaper i sätthärdningsstål i mjukt tillstånd. Det finns många intressanta trådar att dra i vidare inom detta område, och hur man bäst använder resultaten!
MVH///Thomas Björk
Namn Thomas Björk
Organisation SwereaKIMAB
Kommentar #2
Låter intressant. Kan både vara ett hjälpmedel för att bedöma ett ståls "induktionhärdbarhet" utifrån att karaktärisera utgångstillståndet liksom att karaktärsiera härdresultat och anlöpningsutfall utifrån att mäta stålets elektriska och magnetiska egenskaper. En annan spännande möjlighet är om det skulle gå att få en karaktärisering E/M-skaper vid förhöjd temperatur att använda även för t ex FEM-beräkningar av det elektro-magnetiska/termiska/metallurgiska/mekaniska förloppet. Vi vet även att god signalanalys av signaler från frekvensomriktare kan indikera hur värmningsförlopppet fortskrider. Inom Värmebehandlingscentrum arbetar vi i nuläget med Barkhausen- metoden för karaktärisering av induktionshärdningsresultat.
Namn Hans Kristoffersen
Organisation Swerea IVF
Kommentar #3
Intressant förslag då det i förlängningen ger möjligheter att i realtid karaktärisera materialet under värmebehandlingsprocessen. Om karaktäriseringen är möjlig så som beskrivs i förslaget innebär det att tillverkare av exempelvis band eller tråd med den här typen av utrustning kan förbättra såväl kunskapen om sin process som utfallet i sin produktion. Kombineras detta med en uppvärmningsmetod som kan återkoppla mot mätningen ger det nya möjligheter för påverkan på materialens egenskaper.
Namn Fredrik Krantz
Organisation MagComp AB