Projektinitiativ #24: Spårbarhet vid rörtillverkning ( 3 kommentarer)

För rörtillverkare handlar spårbarhet om att hitta tillbaka till sammanhörande material i händelse av att ett produktproblem uppstår, och om förmågan att kunna utveckla och förbättra tillverkningsprocesserna och produkterna genom att se samband mellan produktegenskaper och processparametrar.

Standardkravet för spårbarhet är idag att tillverkaren ska kunna visa från vilken charge materialet i ett rör kommer och i vilken tillverkningsbatch eller -lott röret har producerats. Det finns även kunder som utöver standardkravet önskar sig spårbarhet på individnivå till provningsresultat från den färdiga produkten.

För mer avancerade produkter spelar även små variationer en större roll. Skillnader i sammansättning, slaggläge eller gjuttemperatur kan ge skillnader i egenskaper hos produkten. På samma sätt förhåller det sig med små skillnader i processparametrar senare under tillverkning. Möjligheten att se och korrelera processvariationen med produktegenskaperna ytterst värdefull. Det kräver att man genom hela tillverkningen kan hålla reda på enskilda rörindivider.

För att skilja rörindivider åt är det tänkbart att förse varje rör med märkning eller mäta befintliga egenskaper hos varje rör. Båda vägarna har sina problem. En eventuell märkning måste antingen göras oförstörbar i processerna, eller läsas av, föras över och förnyas i processtegen. Att känna igen en rörindivid på befintliga egenskaper försvåras av att rörtillverkning innebär att genom varma och kalla processer förändra både dimensioner, ytutseende och materialstruktur.

Projektinitiativet från Jernkontorets teknikområdet TO34 Rör är att hitta eller utveckla innovativa metoder för att känna igen eller bibehålla identiteten hos enskilda rörindivider under hela serien av processer som tillämpas vid rörtillverkning i syfte att möjliggöra korrelation mellan processparametrar och egenskaper hos det enskilda färdiga röret. Alla som är intresserade att bidra till initiativet inbjuds att kommentera

Namn Rachel Petersson
Organisation Jernkontoret TO34 Rör


Kommentar #1

Hej Rachel,
Gjutbranschen har mycket stora värden att vinna i denna typ av lösningar, att kunna koppla olika material-, process- och bearbetningsegenskaper till egenskaper hos enskilda komponenter ute i produktlivscykeln. Det kan leda till fördelar för att spåra processavvikelser som ger påverkan långt senare i produktens livscykel, att veta den exakta sammansättningen i en produkt vid skrotning, eller för att på andra sätt spåra marknadsvägarna för komponenters produktions-, logistik och användningslivscykler.

Namn Raul Carlson
Organisation Swerea SWECAST AB

Kommentar #2

Spännande förslag med relevans även för andra produktformer. Olika utmaningar genom process och under drift, vore intressant att utvärdera möjligheter att utveckla högtemperaturresistenta RFID-taggar och andra lösningar för integrerade sensorer som möjliggör uppkopplade och smarta material.

Namn Eva Lindh-Ulmgren
Organisation Swerea KIMAB

Kommentar #3

Mycket intressant förslag. På Swerea SWECAST jobbar vi mycket med defekter på gjutgods och jag ser en parallell till ditt förslag. Inom gjuteribranschen skulle vi vilja individmärka varje komponent för sedan med multivariat analys undersöka vilka parametrar som egentligen ligger till grund för en viss defekt. Det är oftast en kombination av olika parametrar. Detta kräver samtidigt att all data som genereras i processen hanteras på ett strukturerat sätt.

Namn Lennart Elmquist
Organisation Swerea SWECAST