Projektinitiativ #107: Formgränser och formabilitet för avancerade höghållfasta material
Avsikten med det här projektet är att skapa en metod för att ange formbarheten i form av ett index för ett material som pressas och därmed kunna relatera det till andra material som också kan vara aktuella för den produkten. Samtidigt skall formgränskurvan för respektive material erhållas från ett enda slag genom att den verktygsgeometri som används vid provningen innehåller oberoende områden som skapar vitt skilda töjningsvägar.
Metoden skall skapa formgränskurvan oavsett var på skalan i balansen mellan djupdragning och sträckpressning processen sker. I sin fullt utvecklade version så är metoden en kombination mellan fysisk provning och finit elementanalys för största möjliga tillförlitlighet och effektivitet. Metoden är en vidareutveckling och anpassning till aktuella material av ett arbete som publicerats av koreanska forskare under 2011 [1].
[1] Oh K.S., Oh K.H., Jang J.H., Kim D.J., and Han K.S., Design and analysis of new test method for evaluation of sheet metal formability. Journals of Materials Processing Technology 211 (2011) 695-707
Vidare föreslås att formgränskurvan tas fram med en (flera) stämplar med små radier, som bättre överensstämmer med vanligt förekommande dimensioner i industriella sammanhang.
För att avgöra hur formgränsen förändras vid brutna töjningsvägar föreslås att ett antal fall studeras och som kan ge vägledning hur formningsresultaten skall tolkas.
Ännu ett spår är hur segt brott utvecklas vid brutna töjningsvägar kontra linjära.
De material som skall användas i ovanstående olika spår är avancerade höghållfasta stål som TWIP, TRIP, Q&P, DP1400, 1400M...men även aluminium från 7000-serien. (Rumstemperatur, medel-varmformning och högtemperaturformning kan bli aktuellt.)
Namn Mats Larsson
Organisation Högskolan Väst