Optimering av götgjutningsprocessen genom minimering av makrosegringar och porositet (OPTGÖT)

Makrosegringar och porositet som uppstår vid göts stelnande ger en begränsning i utbytet göt-ämne. Projektets mål är att öka förståelse till förekomsten av dessa defekter och därefter utveckla teknik för att minimera problemet. Den förväntade effekten är ökat utbyte från götet, vilket utöver kostnadsmässiga fördelar även minskar energianvändning och därmed utsläpp av växthusgaser.

Projektet ska kartlägga distributionen av defekter i göt taget från driftsförsök och att använda denna information till att verifiera simuleringar. På detta sätt fås en systematisk förståelse över uppkomsten av defekter vid gjutning, vilket ska implementeras vid driftsförsök hos Uddeholms, Ovako Sweden och Sandvik Materials Technology.

Förväntade effekter och resultat

Projektet syftar främst till att öka resurseffektiviteten genom att förbättra utbytet från göt till stålämne för befintliga stålsorter genom att ändra fördelningen av segring i götet. Detta medför även en minskad miljöpåverkan då även utsläpp av koldioxid minskar.

Förutom minskade produktionskostnader för ämnestillverkning vid götgjutning kommer ett lyckat projektresultat leda till väsentliga miljö- och materialbesparingar. Optimerad götgjutning ger bättre utbyte från götet och en jämnare fördelning av legeringselement. Detta ger en lägre energianvändning/utsläpp av koldioxid vid tillverkningsprocessen samt även längre livslängd för komponenter som exempelvis kullager. Komponenter som används i både tillverknings-, bygg- och infrastrukturbranschen. Ekonomiska besparingar och miljövinster kommer därför även göras inom dessa efterföljande tillverknings- och användningsled.

Planerat upplägg och utförande

Projektet är uppdelat i sex arbetspaket.

AP1: Framtagning av basdata som indata till datasimuleringarna

AP2: Kartläggning av dagsläge vad gäller makrosegringar i göttoppen

AP3: Sjunkboxens materialkarakterisering och design och dess inverkan på makrosegringar och porositeter

AP4: Parameterstudier genom datorsimuleringar med Thercast och SimCADE

AP5: Driftsförsök med optimerade processparametrar

AP6: Dokumentation och resultatspridning

 

Koordinator: Swerea KIMAB