Variabel dyshöjd i AOD konverter (VariAOD)

Syfte och mål

Utgångspunkten för den aktuella genomförbarhetsstudien var observationen att en gammal konverter erfarenhetsmässigt färskar (avlägsnar kol ur stålet) snabbare än en ny. Målet med förstudienstudien var att undersöka om det teoretiskt skulle gå att använda variabel dyshöjd i en AOD-konverter för att efterlikna förhållandena i en gammal konverter och därmed kunna förkorta processtid och få en lägre förbrukning av naturresurser. Syftet med studien är att utvärdera förutsättningarna för framtida effektivisering av kolfärskningen vid tillverkning av rostfritt stål med hjälp av variabelt reaktionstryck åsdatkommet genom variabel dyshöjd.

Resultat och förväntade effekter

Resultatet visar att det är en påvisbar skillnad mellan en ny och gammal konverter med avseende på kolfärsningseffektivitet, visad genom mindre syrgasåtgång för samma slutkolhalt. Detta trots att experiment visade att omrörningen blir mindre effektiv i en gammal konverter. I och med informationen om att de termodynamiska vinsterna var större än de fluidmekaniska förlusterna så finns goda förutsättningar att arbeta vidare på resultaten mot industriell drift.

Upplägg och genomförande

I studien genomfördes analys av processdata från två rostfria stålverk, vattenmodellering i labbskala samt matematisk modellering och resultaten gav att med stor sannorlikhet så kan variabel dyshöjd i AOD-konvertern användas. Detta leder till att förutsättningar finns att forska på dyshöjdplaceringar och ändrade blåsschema för att öka produktiviteten i konvertern samt minska användandet av naturtillgångar.

Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan

Projektets löptid september 2017 - mars 2018