Ny matarteknologi för resurs- och kostnadseffektiv stålgjutning (MatarTek)

Projektet syftar till att verifiera och demonstrera möjligheten till industriell implementering av en ny teknik för att radikalt förbättra tillverkningen av gjutgods i stål, med avseende på produktions- och hållbarhetsaspekter. Tekniken utnyttjar induktionsvärmning för att styra och effektivisera matningen av smälta i gjutformen. Traditionellt är utbytet mycket lågt vid gjutning av stål eftersom matarna utgör upp till hälften av gjutvikten.

Tekniken är hittills relativt oprövad för järn och stål och inte anpassad för industriellt bruk. En nyligen genomförd förstudie indikerar att matarstorleken kan reduceras med 90 procent genom induktionsvärmning vilket innebär en radikal minskning av material- och energiåtgång vid smältning. Det finns därför en stor outforskad potential där svensk gjuteriindustri har möjlighet att bli pionjär om tekniken skalas upp mot storskalig produktion.

Förväntade effekter och resultat

Preliminära projektresultat från pilot- och fullskaleförsök i den redan nämnda förstudien visar att tekniken är praktiskt tillämpbar även för järn- och stålgjutgods och bekräftar fullt ut konceptets potential. Tekniken förväntas förändra etablerade sanningar kring hur stål och segjärn ska gjutas och bidra till en ny ”state-of-the-art” materialteknologi som ökar svenska gjuteriers materialutbyte, kvalitet och produktivitet. Genom att anpassa och skala upp tekniken för industriellt bruk har svensk gjuteriindustri möjlighet att bli internationellt ledande i resurseffektiv gjutning. I förlängningen kan tekniken också bidra till att öppna nya möjligheter för annan gjutteknologi för järn och stål, exempelvis countergravity casting. Den långsiktiga visionen är att utveckla helt matarlös gjutning, där utbytet är nära 100 %, som en innovation på internationell nivå.

Planerat upplägg och utförande.

Projektet är uppdelat i fem arbetspaket.

AP1: Projektledning och kommunikation

AP2: Simuleringsverktyg

AP3: Integrering i gjutprocessen

AP4: Nya applikationer för gjutna komponenter

AP5: Kunskapsspridning

 

Koordinator: Swerea SWECAST