Förstudie om energiåtervinning från gjutningsprocesser - JoSEn 2014

Från konferensen Framtidens Metalliska material 16-17 mars 2016.


Från konferensen "Fler idéer om metaller" 4-5 mars 2015.

Projektets idé

Ståltillverkning är en energiintensiv industri med höga temperaturer på flöden och material. I gjutningsprocesserna försvinner stora delar av denna energi som överskottsvärme. Genom att återvinna delar av denna överskottsvärme är det möjligt att minska på energiförbrukning vid ståltillverkningen och samtidigt bidra med positiva samhälleliga effekter. Det här projektet ska utreda potentialen för implementering av energiåtervinning på vanligt förekommande gjutningsprocesser i svensk stålindustri.

Arbetet består av litteraturstudie av goda exempel av energiåtervinning, kartläggning av tillgänglig överskottsvärme och tillgängliga tekniker för energiåtervinning, identifiering av avsättningsmöjligheter samt praktiska begränsningar som kan påverka implementering av energiåtervinnande utrustning.

Projektets bidrag till programmålen

Projektet ska resultera i en utförlig granskning av möjligheterna till energiåtervinning från gjutningsprocesser. I granskningen ingår litteraturstudie över goda exempel av energiåtervinning från överskottsvärme, kartläggning av tillgänglig överskottsvärme, och inventering av state-of-the-art tekniker för energiåtervinning. Dessutom kommer avsättningsmöjligheterna för de deltagande företagen studeras samtidigt som praktiska begränsningar för implementering av energiåtervinnande utrustning tas i beaktande.

Projektet passar in i Forskningsområde 2 inom forskningsprogrammet – Effektivisering av råvaru-, energi- och materialbehovet samt ökad användning av restenergier, då arbetet syftar till att utreda koncept och metoder för att ta tillvara överskottsvärme och lågvärdig restvärme.

Leveranser

Målet med förstudien är att utreda och visa på potentialen för energiåtervinning från stränggjutningsprocessen. Potentialen ska utredas genom att leverera ett antal delmål:

  • Litteraturstudie för att visa på goda exempel inom energiåtervinning
  • Energikartläggning kring stränggjutningsprocessen hos de deltagande företagen för att kvantifiera mängden överskottsvärme
  • Utredning av praktiska begränsningar kring implementering av energiåtervinning
  • Identifiering av avsättningsmöjligheter för den återvunna överskottsvärmen

Projektdeltagare

Projektledare

David Bellqvist, Swerea MEFOS

Forskningsutförare

Swerea MEFOS

Styrgrupp

Jernkontorets teknikområde 24, Gjutning och stelning (TO 24)

Tid

Startdatum

2015-01-01

Slutdatum

2016-12-31