Råjärn- och ferrokromtillverkning genom användning av myonteknik - JoSEn 2014

Projektet syftar till energi- och materialeffektivisering vid tillverkning av råjärn och ferrolegeringar i masugn och lågschaktugn. Detta nås tack vare förbättrad styrning av processerna genom användning av myonteknik.

Från konferensen Framtidens Metalliska material 16-17 mars 2016.



Från konferensen "Fler idéer om metaller" 4-5 mars 2015.

Med hjälp av myonteknik kan man detektera smältzonens läge och koksreserven i masugnen, viktiga parametrar som är kopplade till värmenivån i ugnen. Det möjliggör i sin tur bättre styrning av processen. Mättekniken kräver inte några onödiga processtopp och baseras på naturligt förekommande myoner.

Ett materials adsorption av myoner beror av dess densitet. Metoden är därför speciellt lämplig där stora densitetsskillnader finns. Genom förbättrad processtyrning kan förbrukningen av reduktionsmedel (kol och koks) samt grafit till elektroder minskas vilket bidrar till Sveriges mål om minskad klimatpåverkan genom reducerade CO2-utsläpp.

Enligt beräkningar kan användning av myonteknik i masugn och lågschaktsugn bidra till energieffektivisering med upp till 102 respektive 55 GWh/år. I projektet ska en myondetektor anpassas för mätningar i tuffa miljöer och effektiva mät- och utvärderingsmetoder utformas. Energimyndigheten har beviljat Swerea MEFOS 2,8 miljoner kronor till projektet, som kommer att genomföras i nära samarbete med Vargön Alloys, SSAB och LKAB.

KONTAKT

Lena Sundqvist Ökvist

Bilden visar provtagning i LKAB:s Experimentmasugn för analys med myonteknik.