USA avslutar undersökning om stålimport

USA:s handelsdepartement meddelar att man nu avslutat sin undersökning om huruvida importen av vissa stålprodukter hotade landets nationella säkerhet och har skickat undersökningens slutsatser till president Donald Trump, rapporterar CNBC.

I ett uttalande som inte gav någon indikation på undersökningsresultaten, sade handelsdepartementet att Trump nu har 90 dagar att besluta om eventuella åtgärder.

Undersökningen kan leda till nya tariffer eller importkvoter.

Företrädare för Vita huset sade i ett kort uttalande att Trump skulle meddela sitt beslut "vid rätt tidpunkt".

Trump öppnade undersökningen i april. Handelsminister Wilbur Ross fastställde en intern deadline i slutet av juni för att meddela sina rekommendationer, men ett tillkännagivande försenades på grund av ett G20-toppmöte och bilaterala samtal med Kina i juli.

Trump sa senare i juli att ett slutgiltigt beslut kunde vänta tills andra, mer prioriterade frågor tagits upp, som exempelvis hälsovård och skatter.

Stålimporten dämpades kort 2016 på grund av amerikanska antidumpnings- och antisubventionsavgifter på stålprodukter från Kina och några andra länder. Stålimporten steg dock med 15,5 procent år 2017, enligt det American Iron and Steel Institute.

I augusti skickade ledande befattningshavare från 25 amerikanska stål- och stålrelaterade företag ett brev till Trump och begärde omedelbara importrestriktioner. Cheferna från företag som Nucor, US Steel och Arcelormittal menade att den fortsatta importökningen av stål till USA hade urholkat mycket av den inhemska stålindustrin och hotade branschens förmåga att möta nationella säkerhetsbehov.

Kritiker anklagar att användandet av nationell säkerhet för att öka ståltullar skulle kunna utlösa ett handelskrig med Kina, undergräva det globala regelbaserade handelssystemet och skada amerikanska allierade mer än Kina samt skada globala tillväxtmöjligheter.