Tata Steel gör ytterligare investeringar i Port Talbot

Tata Steel kommer att investera 75 miljoner pund på att reparera en masugn på stålverket Port Talbot, enligt källor inom industrin. Reparationen skulle förlänga masugnens liv med sju år och visa på Tatas engagemang i stålindustrin, rapporterar BBC News.

Tata Steel säger dock att inget slutgiltigt beslut har fattats om masugnsreparationen.

Tata Steel Port Talbot Pub D

Masugn 5 hade beräknats att stoppas 2018-2019 och fackföreningar har länge krävt en full reparation och relining, som ett tecken på bolagets långsiktiga engagemang i stålverket.

Då Port Talbots inkomster står för en bråkdel av Tata Steel och Thyssenkrupps europeiska tillgångar, och med Brexit som extra risk, har stålverket ansetts vara särskilt utsatt i händelse av en marknadsnedgång. Men källor inom industrin har berättat för Reuters att Tata nu siktar på att reparera masugn 5.

– Vi är ingenstans nära där vi var för två år sedan, säger en branschkälla till BBC, med hänvisning till stålkrisen 2015, då Tata försökte sälja sina brittiska tillgångar, inklusive Port Talbot-anläggningen, som under en tid förlorade omkring en miljon pund per dag.

Efter den krisen tecknade Tata en överenskommelse med brittiska fackföreningar, där bolaget förbundit sig att inte tvinga fram uppsägningar vid Port Talbot och att hålla igång två masugnar vid stålverket fram till 2021.

Den senaste investeringsnyheten följer på en investering på 14 miljoner pund för att öka anläggningens kapacitet med 150 000 ton per år och en tidigare plan på 30 miljoner pund för att ersätta utrustning för att producera stål för el- och hybridbilar och byggbranschen.

Fackförbundet Union Community, som representerar arbetstagare vid Port Talbot, sade att det skulle fortsätta att driva för en fullständig reline av masugn 5.

– Vi tittar på en rad alternativ eftersom vi fortsätter att utveckla en hållbar framtida brittisk verksamhet. Det finns dock fattats något slutgiltigt beslut om någon form av masugnsreparation eller reline, säger en talesman för Tata Steel, till BBC