Satsning främjar affärer med internationella forskningsanläggningar

Nu ska Vinnova, Vetenskapsrådet och Tillväxtverket satsa 30 miljoner kronor under tre år på Big Science Sweden. Det är en funktion som ska hjälpa svenska företag att ta hem beställningar från stora internationella forskningsanläggningar.

MAX IV Felix Gerlach

MAX IV. Foto: Felix Gerlach

Internationella forskningsanläggningar som ESS, MAX IV, CERN, ESO och ITER utgör en global mångmiljardmarknad. Förutom stora affärsmöjligheter kan företag som levererar till anläggningarna delta i samarbeten som främjar högteknologisk utveckling inom en rad områden.

– Vi ska bygga vidare på erfarenheterna från Industriell plattform i Skåne där vi engagerade företag i uppbyggnad av ESS och MAX IV. Med Teknikföretagens, RISE och IUC:s nätverk i Sverige och lärosätens nätverk på forskningsanläggningarna har vi bra möjligheter att ta hem högteknologiska projekt och affärer med forskningsanläggningar i hela världen, säger Anna Hall, projektledare för Big Science Sweden.

Nu gör Vinnova, Vetenskapsrådet och Tillväxtverket en satsning på Big Science Sweden, som ska utgöra Sveriges officiella ILO-sekretariat (Industrial Liaison Office), för att hjälpa svenska företag att ta hem beställningar från forskningsanläggningarna. Den här satsningen är på 30 miljoner kronor under tre år, med avsikt att fortsätta finansieringen under ytterligare sex år.

– Sverige investerar betydande belopp i dessa forskningsanläggningar, men svenska företag är underrepresenterade när det gäller att dra nytta av möjligheterna till affärer och teknikutveckling. Genom denna satsning ger vi fler företag chansen, säger Natasa Pahlm, Industrial Liaison Officer och ansvarig för initiativet på Vinnova.

Verksamheten ska drivas av ett konsortium som består av Teknikföretagen, IUC Syd, RISE, Chalmers tekniska högskola, Uppsala universitet och Lunds universitet.

– Forskare vid svenska lärosäten är djupt engagerade i konstruktion och utveckling av en rad nationella och internationella forskningsanläggningar. Genom Big Science Sweden kompletteras deras expertis och möjligheterna till starkare samverkan mellan industri och forskning ökar, säger Sven Stafström, generaldirektör på Vetenskapsrådet.

– ESS skapar möjligheter för företag i hela Sverige till nya affärer, ökad innovationskraft samt ett stärkt varumärke. Genom samarbetet mellan akademi, forskningsinstitut och näringsliv i Big Science Sweden kan vi stärka de svenska företagens konkurrenskraft till att vinna fler affärer från stora internationella forskningsanläggningar, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.