Nu tar ESS form

Den flervetenskapliga forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund är ett av de största forskningsinfrastrukturprojekten i Europa i dag och de flera hundra forskare och ingenjörer från hela världen som ansvarar för anläggningens tekniska design. De har tillsammans med projektledare och byggarbetare som arbetar med projektet redan kommit en bra bit på vägen mot målet att förse det internationella forskarsamhället med de analysverktyg som krävs för att möjliggöra framtida genombrott inom allt ifrån livsvetenskap, läkemedelsforskning och nanoteknik till arkeologi, magnetism och materialvetenskap, skriver Nordisk Energi.

Illustration ESS Lund

Illustration: ESS

European Spallation Source (ESS), som organisationsmässigt är ett europeiskt forskningsinfrastrukturkonsortium (ERIC), byggs på gammal åkermark utanför Lund, granne med den världsledande synkrotronljusanläggningen MAX IV. Eftersom det inte rör sig om en vidareutveckling av en befintlig anläggning har ESS kunnat utformas med fokus både på de framtida forskningsresultaten och på att påverka miljön så lite som möjligt.

Förutom att mellan 2 000 och 3 000 gästforskare från olika universitet, forskningsinstitut och företag varje år kommer att kunna använda ESS breda spektrum av vetenskapliga instrument för att utföra experiment (som till stor del inte är möjliga i dag) är ambitionen dessutom att anläggningen under sin livstid ska vara helt klimatneutral, tack vare att bara förnybar energi används och att överskottsvärmen återanvänds i bland annat fjärrvärmenät i Lund.

Läs hela artikeln hos Energinyheter