AT-LAB inviger laboratorium för AM

Vid Karlstads universitet pågår projektet AT-LAB, som utvecklar kunskap kring 3D-printing/additiv tillverkning av metalliska material. Den 5 april inviger AT-LAB sitt laboratorium som utrustats med det senaste inom detta område.

– Additiv tillverkning är en ny metod för resurseffektiv tillverkning som ger unika möjligheter att gå från ”data to thing” snabbt och flexibelt. Det omtalas ofta som nästa industriella revolution och utvecklingen inom området sker snabbt över hela världen, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på Karlstads universitet.

AT-LAB är ett laboratorium för additiv tillverkning finansierat av EU-medel via Tillväxtverket tillsammans med Region Värmland och Karlstads universitet. Laboratoriet arbetar i nära samverkan med regionalt näringsliv, klusterorganisationen IUC/Stål & Verkstad. Projektet ingår i Akademin för smart specialisering för förnyelse av värmländskt näringsliv, offentlig sektor och forskningen vid Karlstads universitet.

– Nu inviger vi på AT-LAB den nya 3D-printern AM400 Renishaw och blir därmed det första laboratoriet i Sverige med denna unika utrustning. Vi är mycket nöjda över att kunna ta den här nya teknologin till Karlstads universitet och till Värmland, säger Pavel Krakhmalev. 

– För oss inom IUC Stål och Verkstad är det mycket betydelsefullt att vi får möjlighet att testa denna nya teknik som verkligen ligger i framkant inom vårt. Det är en stor fördel för våra medlemsföretag att satsningen sker här i Värmland område, säger Mattias Säfström, vd på IUC/Stål & Verkstad.

– De senaste åren har vi etablerat ett stort nätverk för samverkan med regionalt näringsliv samt svenska forskningsorganisationer intresserade av metallisk 3D-printing, säger Pavel Krakhmalev. I nätverket finns också ett antal av regionens små till stora företag med som Somas, Aspervall, Nords, Calamo och Uddeholms AB. 

– Additiv tillverkning är ett strategiskt mycket viktigt utvecklingsområde för Uddeholm. Vi har gjort stora investeringar i tillverkning av pulver till additiv tillverkning vid vår anläggning i Hagfors. Efterfrågan ökar inom detta område och just nu bygger vi en större anläggning till i Hagfors. Vårt samarbete med Karlstads universitet är därför av stor strategisk betydelse för Uddeholms AB, säger Anna Medvedeva, forskningschef Uddeholms AB.

– Nu kommer vi att starta ett antal prototyp-, modellerings- och forskningsaktiviteter tillsammans med regionalt näringsliv. Vår ambition är att introducera denna nya teknologi till både små och stora företag inom den regionala verkstadsindustrin och därmed vara med och driva utvecklingen av smart specialisering inom värmländskt näringsliv, säger Pavel Krakhmalev.

Mer om satsningen, målsättningar och olika projekt finns att läsa på kau.se/atlab