ArcelorMitall stöter på problem med Ilva-köp

ArcelorMittals bud på att köpa italienska stålbolaget Ilva kan ha sprungit på tyngre problem, men EU:s stålsektor kan på kort sikt se ett lyft, vare sig en överenskommelse nås eller inte, rapporterar Reuters.

De italienska regionerna Puglia och Taranto överklagade i förra veckan ArcelorMittals övertagande av Ilva.  Regionerna menar att om affären genomförs så kan det leda till en tillfällig nedläggning av Europas största stålverk.

Samtidigt har EU:s antitrustmyndigheter inlett en fullständig genomgång av affären, vilket sannolikt kommer att leda till att ArcelorMittals budpartner, italienska Marcegaglia, drar sig ur affären.

Men uppgången för de europeiska stålpriserna, vilka har stigit med cirka 75 procent sedan början av 2016, lär hålla i sig oavsett vad som händer med den italienska affären, enligt representanter för stålindustrin som Reuters talat med.

– Det förändrar ingenting även om Marcegaglia lämnar konsortiet, säger Tomasso Sandrini, verkställande direktör för stålbolaget S.Polo Lamiere, till Reuters.

Då Marcegaglia bara innehar en andel på 6 procent i partnerskapet, så skulle det ha ett försumbart inflytande på EU:s stålpriser, eftersom bolaget under alla omständigheter inte hade kunnat samordna sin försäljningsstrategi med ArcelorMittal-Ilva, enligt Sandrini.

EU:s antitrustmyndigheter utökade i november sin undersökning om huruvida det planerade köpet av Ilva av konsortiet lett av ArcelorMittal kommer att leda till stigande stålpriser.

ArcelorMittals planerade köp av Ilva kommer samtidigt som ståljättarna Tata Steel och Thyssenkrupp ser ut att kombinera sina europeiska stålverksamheter, vilket innebär att antitrust-myndigheter kommer att titta med särskild noggrannhet på de nya köpen och avtalen.

ArcelorMittal uppnådde en uppgörelse på 1,8 miljarder euro för att köpa Ilva i juni och planerar att investera ytterligare 2,4 miljarder euro att städa upp och modernisera anläggningen, som dragits med anklagelser om korruption och miljöbrott i åratal.